Tudtad, hogy ezek a termékek nem azért jöttek a világra, amire most használják őket?

A Coca-Cola gyógykészítmény volt, oké. De mi a helyzet a buborékfóliával?

Azt már kívülről tudjuk, hogy melyik márkák kezdték katonai fejlesztésekként, illetve hogy mit jelentek a titokzatos számok egyes brandek neveiben, azt viszont még nem, hogy első sorban mire használták fel a termékeiket. 

  • A Coca-Cola elsősorban a morfium függőséget kezelte

Miután John Pemberton harci sérülést szerzett, majd a gyógyászati kezeléshez felhasznált morfiumtól függővé vált, kitalálta, hogy lejön a szerről. Ennek köszönhetően az első Pemberton’s French Wine Coca alkoholt és a kokacserje levelét is tartalmazta, és a morfium függőség mellékhatásait hivatott enyhíteni. 1903-ban kivonták a kokaint belőle, a többi pedig már történelem.

  • 7UP is gyógykészítményként indult

Miután elhagyta az igazán kapós Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda nevet, a 7UP receptjében azért bennemaradt egy olyan elem is, amit bipoláris zavarban szenvedő betegek pszichiátriai kezelésére használtak fel annak idején – azaz a lítiumot. Ez egészen 1950-ig így is maradt, sőt sokan úgy tartják, hogy a nevében található 7-es a lítium atomikus tömegét, az UP pedig az emberek „feldobódott” hangulatát jelezte.

  • A Listerine fertőtlenítő volt eredetileg

Ez mondjuk nem meglepő, az viszont már igen, hogy a felmosástól kezdve, a tripper gyógyításán keresztül, a sebészeti fertőtlenítéséig mindenre használták. Nem csoda, hogy a rebranding után majdnem megtízszereződtek a cég bevételei.

  • A buborékfóliát a falra találták ki

Így van, a mindenki kedvenc időtöltését biztosító kelléket eredendően tapétaként szerették volna eladni 1957-ben. Az ötlet megbukott viszont 2 évre rá, már használták költözéskor a törékeny tárgyak biztosítására.

  • A frizbi tényleg az, aminek a Vissza a jövőbe klasszikus jelenetében láthattuk

William Russell Frisbie, azon kívül, hogy egy elég menő név tulajdonosa, egy 19. századi cukrász volt. Halála után a cége tovább cseperedett, egészen addig, míg nem 1956-ban már napi 80.000 pitét értékesítettek Amerikában. Ezeket a pitéket egy különleges fémtálcán árulták, amit később Yale-i hallgatók (pff, egyetemisták!) elkezdtek másra is használni: a levegőben dobálták egymásnak és közben azt kiabálták, hogy „Frisbie!”. Innentől már nem volt megállás a parkban kutyájukkal játszadozó, csajozni vágyó fiatalokig.

  • A Play-Doh gyurmát falak tisztítására használták volna

1933-ban Cleo és Noah McVicker kifejlesztett egy lisztből, vízből és sóból álló elegyet, amivel eredetileg a falakra tapadt kormot tisztították volna. Sajnos a műanyag alapú tapéták is ekkoriban lettek népszerűek, amit könnyen lehetett mosni vízzel és szappannal, szóval ez az ötlet elég hamar bedőlt. Viszont nem sokkal később rájöttek, hogy a formulából klassz gyurmát lehet készíteni, 1956-ban pedig már így is került a polcokra minden óvodás gyerek kedvenc (és tiltott) uzsonnája. 

via Business Insider

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat