Tudtátok, hogy ezek a márkák egyébként katonai fejlesztésekből születtek?

Tudományos fejlesztőrovatunk következő részében.

Az egyik nap gondolkodtam el azon, hogy milyen katonai fejlesztések lehetnek most nagyon mélyen elzárva bizonyos létesítményekben, amiket pár év, évtized múlva mindennapi használati tárgyként fogunk majd használni. Merthogy akármilyen kényes téma, a régóta tartó militáns viselkedés nagyon sok ilyet termelt ki magából, az elmúlt sok száz év alatt.

  • Csakúgy, mint a Volskwagen, a Jeep is a második világháború során került a köztudatba, amikor is 1941-ben előszeretettel kezdte el használni az amerikai hadsereg.
  • A lista egyik legmeglepőbb eleme az M&Ms, amit a Mars gyár a spanyol polgárháború alatt talált fel. Forrest Mars arra lett figyelmes, hogy a katonák cukorba mártott csokoládé darabokat eszegetnek, ez pedig azért volt jó, mert a máz megvédte a csokit a megolvadástól. Az már más kérdés, hogy az M&Ms is kitűnően meg tud olvadni, nagyobb erőfeszítés nélkül. A történet érdekessége még, hogy az öreg Mars a csatateret a Rowntree család egyik tagjával látogatta meg, aki az ott tapasztaltak alapján később megalkotta a Smartiest.
  • A Vodafone 1980-ban született meg Anglia legnagyobb hadászati rádiótechnológiai cége, a Racal Electronics szárnyai alatt. Akkoriban a Racal, a 3. legnagyobb elektronikai cég volt a briteknél.
  • Az egyik leghíresebb szemüvegmárka, a Ray-Ban egyik leghíresebb modellje, az Aviator is a katonai körülmények közt látott napvilágot. Bausch & Lomb akkor állt elő a dizájnnal, amikor az amerikai hadsereg légierejének altábornagya felkérte őket, hogy alkossanak meg egy olyan napszemüveget magasan repkedő pilóták számára, ami egyebek mellett csökkenti a szédülést és a fejfájást is. Az eredeti példányt 1936-ban készítették el, zöld lencsével.
  • A pillanatragasztót véletlenül fedezték fel 1942-ben, amikor egy rakás tudós puskacélzókhoz keresett újfajta műanyagot. A formula ötletét elvetették, mert az túl ragadós volt (nahát), de 1951-ben az Eastman Kodak kutatói újból rátaláltak, 7 évre rá pedig már Super Glue néven árusították.
  • Hugo Boss először nem a szép öltönyei miatt, hanem a náci párt tagjaként örvendett nagyobb népszerűségnek. Annyira, hogy 1928-ban az NSDAP hivatalos uniformis beszállítója lett, így minden katonai szervezet az ő ruhadarabjait hordta a Jugendtől, az SS-ig.
  • A Fantát akkor találták ki, amikor egy embargó miatt megszűnt a Coca-Cola import a Náci Németország felé. A Coca-Cola Németország vezetője ekkor találta ki, hogy készít inkább egy új italt, abból, amit éppen talált az országban. Sok minden furcsaságból, illetve a fantáziadús ’Fantasie’ szóból, kifőzte a Fantát. A brandet 1955-ben élesztették újra globálisan.
  • A Motorola eredetileg akkumulátorkészítéssel foglalkozott, Galvin Manufacturing Corporation név alatt. 1940-ben viszont kitalálták a Handie-Talkie SCR536-os hordozható rádiót, ami később, a második világháborúban igazi ikonná vált.
  • Az Adidas nem feltétlenül háborús fejlesztésként indult, de a második világháború alatt változott meg jelentősen a cég felépítése. Adi és Rudolf, a Dassler Brothers Shoe Company tulajdonosai, a 40-es évek során annyira elszakadt egymástól a rivalizálás és egyéb események miatt, hogy 1945-ben végleg elváltak útjaik: Adi Dassleré lett az Adidas (nahát), Rudi pedig létrehozta a Pumát.
  • A Duct Tape-et először a Johnson & Johnson készítette el a második világháború alatt, amikor is a katonák igényt tartottak egy erős, hajlékony, vízhatlan szalagra, amivel a felszerelésüket és a gépeket tudták javítani. A ragasztószalag elnevezése is a katonáktól ered, akik valamilyen indíttatásból Duck Tape-nek kezdték hívni.

via Business Insider 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat