Túl az Óperencián – Interjú Vass Ági grafikusművésszel

Beszélgetés Vass Ági grafikusművésszel, a MagNet Közösségi Bank művészeti vezetőjével, aki a weboldalak, arculatok és logók tervezése előtt számos mesekönyvet is illusztrált.

Mióta dolgozol a MagNet Banknál?

2009-ben hívtak meg erre a feladatra. A HBW Express Bankból 2010-ben alakult meg az első magyar közösségi bank, a MagNet Bank. Szükség volt egy olyan új arculatra, amely a megszokott hivatalos, távolságtartó bankos arculatoktól eltérően barátságos, kellemes hangulatú, ezzel is kifejezve az új, nem szokványos irányt.

Jelenleg a MagNet Közösségi Ház belső anyagain dolgozol. Milyen feladataid vannak?

Szintén létre kellett hoznom a MagNet Közösségi Ház arculatát, valamelyest összhangban a MagNet Bankéval. A weboldal megtervezése után most egy új magazinon dolgozom, amely a két intézményről fog szólni.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a MagNet Banknak vannak a legszebb külsejű bankkártyái. Hogyan készültek, honnan merítettél ihletet?

A MagNet Bank logójának vonalvezetése, motívumai meghatározták számomra az irányt. Ezt kívántam kiegészíteni, továbbgondolni. Mivel magyar tulajdonú bankról van szó, finoman ezt is szerettük volna kifejezni, ezért került rá az egyik kártyánkra a kis madaras fa motívum. A másik bankkártya egy teljesen eltérő, színes, lendületes, mondhatni expresszív grafika a logó elemeit felhasználva. Érdekessége volt a történetnek, hogy amikor a kártyatervek elkészültek, a bank kitette őket a Facebook oldalára, ahol az ügyfelek szavazhattak arról, hogy melyik kártyát szeretnék majd megvalósulva látni. Történetesen ugyanaz a kettő kapta a legtöbb közönségszavazatot is, amelyeket itt házon belül is kiválasztottunk, így különösen örültünk a végeredménynek, és az ügyfelekkel való összhangnak, amely ilyen formában is megnyilvánult.

Milyen út vezetett a MagNet Bank művészeti vezetői posztjáig?

Végzettségem szerint keramikus tervező, és rajzoló volnék, de ezzel hivatásszerűen sosem foglalkoztam. Az illusztrálással, rajzolással kapcsolatos megbízások viszont hamar megtaláltak, és örömmel vetettem bele magam ezekbe a feladatokba. Legjelentősebb munkám talán a Szepes Mária által írt 14 Pöttyös Panni kötet illusztrálása volt, amelyet az Édesvíz Kiadó jelentetett meg. Ez tulajdonképpen éveken át tartó elfoglaltság volt, amely által Szepes Mária néni személyes társaságát is élvezhettem plusz bónuszként. A rajzfilmezést sem hagytam ki, csodálatos élmény volt Jankovics Marcell Csodaszarvasának megszületésében részt venni, egy kedves, ízig-vérig művész társaság tagjának lenni. A számítógépes grafika világába csöppenve azután igen sokféle feladat rám talált. Könyvtervezés, arculattervezés, web design, bankok belső programjainak tervezése, de még divatstúdióban is dolgoztam.

Miért hagytad abba a mesekönyv-illusztrátori tevékenységet? Nem szeretnéd folytatni?

Nagyon szerettem mesekönyveket illusztrálni, főleg abban az időben, amikor a gyermekeim is kicsik voltak – a ráhangolódás adott volt. Szerencsés vagyok, sok mesekönyvet rajzolhattam, a lelkem gyermeki és anyai énje tökéletesen kifejeződött és elégedetté vált általuk. Mostanában már más jellegű feladatok tesznek elégedetté, jelentenek szakmai kihívást.

Azok közé a grafikusok közé tartozol, akik szabad kézzel is gyönyörűen rajzolnak. Nehéz volt áttérni a számítógépes grafikák világába?

Nem volt nehéz. Nagyon élveztem a grafikai programokkal való ismerkedést, és talán emiatt is könnyen és gyorsan tanultam meg a használatukat. De hozzá kell tennem, hogy mivel sok éve számítógépen dolgozom, a kézi rajzolás, alkotás bizony nagyon hiányzik már.

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb, amikor a szabad kézzel készült anyagokra gondolsz, és melyikre, amikor a számítógépen szerkesztettekre?

Eddig a Pöttyös Pannikat emlegettem, de a legbüszkébb egy kevésbé ismert mesekönyvre vagyok, melyet szintén Szepes Mária írt, a címe Csillagvarázs. Az ebbe készült rajzok számomra a legkedvesebbek. A számítógépen készült munkáim közül nagyon büszke vagyok a kezdeti alkotásaimra, egy saját kiadású hobbifüzet-sorozatra, amelyek kívül-belül nagyon igényesek, szépek lettek. Tulajdonképpen ezeken keresztül mélyedhettem el a komputeres alkotásban. A könyvborítóimra, illetve a bankkártya tervekre is „büszke” vagyok. Hadd legyen ez a szó idézőjelben, mert a büszkeség igazából távol áll tőlem. Alkotni, szépet teremteni szeretek, minden tevékenységemben ez a lényeg. Örömet okoz, ha látom, hogy örömmel használják az általam tervezett dolgokat, legyen az egy ruha, egy könyv, vagy egy bankkártya.

Egy banknál általában szigorú rendszerekben dolgoznak az emberek. Ez veled is így van vagy hagynak elég alkotói szabadságot?

Igen, ez a közeg valóban vonalasabb, de nem panaszkodhatok. Alapvetően bíznak a munkáimban, a képességeimben, és ez nagyon jó érzés. Enélkül nehéz volna helyt állni, lelkesen várni az újabb kihívásokat.

Szakmailag milyen elismerésre vágysz a legjobban? Van valami, amit mindenképpen el szeretnél érni?

Sosem voltam az a karrierista típus, így nincs ilyen kitűzött célom. De valahogy mégis megy velem ez a vonat, amiben a hajtóerő azon emberek lelkesedése és támogatása, akik „beleszerettek” a munkáimba. Hogy hová megy, milyen állomások és elismerések jönnek még, nem tudom. Számomra nem ez a lényeg.

Dolgoztál már reklámügynökségnél?

Lehetek gonosz? Eddig ezt még megúsztam. Ismerőseimen keresztül kicsit megismerve ezt a világot nem ébredt bennem vágy, hogy ilyen helyen dolgozzak. De tanulásnak, fejlődésnek biztosan nagyon hasznos terep lehetne számomra is bármikor, mert ebben a szakmában minden egyes feladattal tanulhat valami újat az ember.

Szeretnéd egyszer kipróbálni magad egy reklámügynökség belsős, vagy akár külsős munkatársaként?

Ha úgy hozná az élet, állnék elébe, természetesen.

 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat