Új szignálok a közmédia hangjában

Március 15-től a Magyar Rádió csatornáinak hallgatói egy ismerős, ám új szignállal találkozhatnak. A frissebb dallamok megálmodója nem más, mint Kovács Ákos.

A tavalyi év nyarán az MTVA egy jelentős arculatváltáson ment keresztül, amely érintette a televíziós csatornákat (m1, m2, Duna, Duna World), és a rádiókat is (Kossuth, Petőfi, Bartók, Dankó). Ezt a változást a közmédia képviselői egy új korszak kezdeteként mutatták be. 

A logók teljesen más, meglepő és modern formát öltöttek, és a televíziós szignálok, valamint azoknak képi világa is merőben átalakult, ahogy az M2 csatorna szinte teljes arculatváltáson esett át. (Korábbi cikkünk a témában) Az M1 a talkshow-k világába is belekóstolt. Ezeket a módosításokat idén tavasszal a rádiós, hangzó arculatok követik.

Az ötlet természetesen nem most született, hanem a teljes körű változtatások kitalálásával együtt. Kovács Ákos, a népszerű zeneszerző és énekes már egy éve dolgozik az új szignálok megalkotásán, amely állítása szerint ismerősen fog csengeni a hallgatóknak, de mégis új formát öltenek. A dallammotívum tehát ugyanaz marad, ám a hat éve változatlan zenei részleteket most áthangszerelték, variációkat írtak rá, és most már különböző vonós, fúvós és cimbalmos kombinációkban hallhatjuk a felfrissült szignálokat, az újonnan felvett címeket és szlogeneket. Ákos mellett dolgozott még Pejtsik Péter zenei rendező, és Buczkó Gábor hangmérnök is. A különböző csatornák ismert hangjai (station voice-ai) megmaradtak, ám az ő szövegeiket is újra felvették az adók és műsoraik címéhez, és a szlogenekhez.

A Magyar Rádió különböző hullámhosszait tehát egy azonos bázisból merített, ám csatornánként különböző dallam fogja kísérni ezután. Ma már ezekre kapcsolva mindenki hallhatja a megszületett eredményt, amelyet kemény munka előzött meg, hiszen csaknem 250 új szignált kellett a szakembereknek megalkotnia, a megfelelő zenei alapokat és szövegeket egybe kevernie.


Szili Eszter
(reklámipar)

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat