Új TCR kampánnyal állt elő a Médiaunió

Az internetes zaklatás lesz a fő téma. 

„Az Alapítvány felfogható a „média CSR-jaként”, hiszen minden médium és partner, amely felületet adott vagy segítséget nyújtott társadalmi célú reklámkampányunkban, önmaga felelősségét is elismerte a kiskorúakra vonatkozó tartalmak tekintetében.”A tavalyi „Neked 8…?” szlogenű, felelős médiahasználat fontosságát hangsúlyozó kampány után, idén májusban az internetes zaklatás (cyberbullying) problémája került a Médiaunió Alapítvány terítékére.

Cyberbully? Az nem buli!

Magát a zaklatást a következőképpen deifniálják: "A zaklatás ismétlődő jelleggel irányul egy kiszemelt áldozat ellen, amelytől az nem tudja önmagát megvédeni. 1-2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik".

Az „internetes zaklatás”, az internet, mobiltelefonok és egyéb modern technológiák közvetítésével olyan szövegek vagy képi tartalmak továbbítása vagy nyilvánosságra hozatala, melyek alkalmasak egy másik személy megszégyenítésére, megalázására. 

Internetes zaklatásnak minősül például, ha valaki éjjel-nappal fenyegető vagy megalázó tartalmú elektronikus leveleket küld, közösségi oldalakon üzenget, bántó tartalmú kommenteket ír vagy blogos naplójában sértegeti társát, de a másokat kellemetlen helyzetben bemutató videók is idetartoznak. Legfőbb áldozatai a fiatalok, gyermekek. Fontos, hogy az interneten történő szexuális megközelítést (grooming) a szakma megkülönbözteti a zaklatástól (cyberbullying).

A szülők felkészületlenek, a gyerekek pedig nem mondják el.

Az ember azt hinné, hogy itthon azért nem ennyire súlyos a helyzet, pedig de. A Magyar Adatvédelmi és Adatbiztonsági Egyesület és az UNICEF Magyar Bizottság 2014. évi nem reprezentatív felmérései is azt mutatják, hogy Magyarországon minden harmadik gyereket zaklattak már a világhálón. A problémát fokozza az is, hogy a  gyerekek nem mindig mondják el otthon az ilyesmit, a szülők pedig felkészületlenek, vagy még azt sem tudják, hogy a cyberbullying, mint jelenség létezik, ezért a kampány elsősorban őket célozza meg.

Közszolg: Kiket lehet ilyenkor keresni?

A kampány célja a probléma társadalmi közbeszéddé tétele. A felelős, tudatos állampolgári hozzáállás kialakítása a cél, kiemelten hangsúlyozva a szülők felelősségét gyermekeik és az őket ért hatások megismerésében.

A kampány létrejöttében segítettek:Az internetes zaklatásról szóló kampányfilm rendezője Paczolay Béla. A gyártás során a Post Edison / H&H Production, a Sparks és az Adstream segíti az Alapítvány munkáját. A médiatervezési feladatok ellátásához az AdSol Média (Mező Erzsébet) járul hozzá, a printekhez Urbán Ádám fotózott. A kampányt pro bono végzett munkájával, illetve technikai eszközökkel támogatta: Geszti Péter, Gellért Emese, Szecsanov Martin operatőr, Csiszár László animációs rendező, az Ebola Média, Gosztom András Art director, az IMEDIA Kft., Kardos Ferenc, Kalázi István, Köő Adrienn fotós, a Sonoton, Sparks Camera & Lighting Ltd., az alapítvány szakértői; valamint a Médiaunió Alapítvány tagjai: 4KIDS Kft. (Egyszervolt.hu), ARC Kft., Axel Springer, CEMP (Port, Libri, Index, InfoRádió), Centrál Médiacsoport, ESMA, EST Média, Gazdasági rádió, Hamu és gyémánt, Heti válasz, New Age, Pannon Lapok, Publimont, RTL KLUB, továbbá az alapítvány partnerei.
A 2015 "Felelős médiahasználat" kampány Főtámogatója a Telekom.

.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat