Újból kezdődik a huzavona a kormány és a kertévék között

Megint csak az egzecíroztatás!

Kapcsolódó cikkünk bónusz-témábanEgy új, a hét folyamán a parlament elé kerülő adócsomag – nem is akármilyen adócsomag, hiszen a bónuszrendszert is ez törölné el – nem engedné meg a nagy médiaszolgáltatóknak, hogy székhelyük külföldre telepítésével kibújjanak a magyarországi törvények alól.

Az új tervezet első sorban arra a terjesztési díjra vonatkozik, amit a TV2 és az RTL Klub is tervezett nem rég bevezetni. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb kereskedelmi cégek szeretnének díjat szedni a kábelszolgáltatóktól az adásaik csomagokban való szerepeltetéséért. Később a kormány reagált, tiltott, és statáriumot átmeneti időszakot vezetett be addig, ameddig ki nem dolgozzák a programdíj fizetésének a szabályait. Ennek értelmében a kormány szeretné megszabni, hogy melyik tévécsatorna mennyit kérhet a műsoraiért a kábelszolgáltatóktól.

Emiatt döntött úgy a – titokzatos tulajdonban álló – TV2, hogy fő csatornájának székhelyét külföldre menekíti, ezzel kikerüli a szabályozást és nyugodtan szedheti a terjesztési díjat itthon.

És erre jött az, amit senki sem látott jönni: ugyanis a mostani előterjesztés – a Napi Gazdaság információi szerint – kimondja, hogy ez a kormányrendelet akkor is vonatkozik a „jelentős befolyásoló erejűnek számító” szolgáltatókra, ha azok korábban külföldre költöztek, szóval egyelőre nem járnak sikerrel a kereskedelmi tévék.

 

via Kreatív

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat