Változást hoz a digitális átállás

Akár jelentős mértékben is változhat az országos kereskedelmi televíziók SAP-ja a digitális átállás átmeneti időszakában a Maxus Hungary médiaügynökség szakmai összefoglalója szerint.

Október 31-én megszűnik az analóg földfelszíni műsorsugárzás Magyarországon, ez mintegy 400 ezer háztartást érint.

Nemcsak az országos kereskedelmi csatornák (TV2, RTL Klub) közönségaránya csökken tovább, de elképzelhető, hogy visszaesik azok elérése a digitális átállást követő időszakban, amíg a nézőközönség beszerzi a szükséges eszközöket az analóg földfelszíni műsorsugárzás kiváltására. Ez más országok tapasztalatai alapján mintegy 3-5 hetes időszakot jelent. Nagy Marcell, a Maxus Hungary ügyvezető igazgatója elmondta: mivel változik a közönség meny-nyisége és várhatóan csatornánkénti megoszlási aránya, az átállás után változás következhet be az országos kereskedelmi csatornák mozgó áras rendszerében is, az úgynevezett SAP-ban, ami meghatározza a reklámok értékesítését. Hozzátette: a csatornák SAP-jára közvetlen ha-tással lehet a célcsoport affinitások megváltozása is a digitális átállással, ez pedig hatással lehet a kampányok teljesülésére.A Maxus Hungary készített egy szakmai háttéranyagot, amely összefoglalja a digitális átállás nemzetközi tapasztalatait, a várható magyarországi hatásokat és tendenciákat, illetve a hirdetői szempontból érdekes információkat, következtetéseket. Az összefoglalóval a média-ügynökség arra kívánja felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy 2013 utolsó negyedévében megváltozhat a hazai televíziós reklámpiac, ezért érdemes a hirdetőknek felkészülniük erre az időszakra.

A digitális átállás során – az uniós kötelezettségeknek eleget téve – Magyarországon két ütemben lekapcsolják a földfelszíni analóg műsorterjesztést, ami mintegy 400 ezer háztartást érint, ez a lakosság körülbelül 9-10 %-át jelenti.

A Maxus szakmai összefoglalója itt letölthető „Digitális átállás 2014 – Maxus áttekintés” néven, amennyiben rákattintasz a „ A prezentáció megtekintése / Letöltése” gombra:

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat