Van Damme, gyász és reklámok

Körkép a közösségi média idei évéről - 2013 összefoglalva a Twitter, a Tumblr, a Facebook és a Youtube szemszögéből.

Decemberben már senkinek nincs kedve dolgozni. Valamivel viszont ki kell tölteni a céges karácsonyi ünnepségig hátralévő időszakot, ezért gyakorlatilag mindenki az elmúlt 12 hónap újrahasznosításával mulatja az idejét. Az eredmények megrázóak lehetnek: ha csak a közösségi médiát nézzük, az a benyomásunk támadhat, hogy csak nagy néha tudta egy-egy halálhír vagy bombázás kizökkenteni a twerkelő macskákat bámuló emberiséget. 

Talán a Twitter összefoglalása a legmegnyugtatóbb. Ugyan celebritásokból és gyors feledésbe merülő mémekből itt sincs hiány, a mikroblog idénre tényleg a legfrissebb hírek fontos platformjává tudott válni. A Nobel-díj bizottsága például itt próbálta elérni a Nobel Békedíj nyertesét...

Sajnos a szponzorált tartalmak, illetve az egyes cégek megjelenéseiről nem készítettek külön összefoglalót, pedig igazán érdekes lenne látni, hogy hogyan teljesítettek idén a marketingesek. Főleg, hogy a tőzsdei bevezetés miatt továbbra is a reklámbevételek maximalizálása a Twitter legfontosabb kérdése.

Hasonló kihívásokkal küzd a Yahoo által felvásárolt Tumblr is. Kimerítő összeállításukból megtudhatjuk, hogy melyik K-Pop együttest reblogolták idén a legtöbbször, azt hogy melyik színek voltak idén a legszebbek, és melyik bölcsességek a legütősebbek. Ha valaki eddig nem merült el a Tumblr világában, most fél óra alatt végre megértheti, hogy nagyjából miről is szól ez az egész. Szerencsére a tartalom erőteljesen cenzúrázva van, így az igazán zavarbaejtő és felkavaró bugyrok nem tárulnak fel. Összeállították viszont a legnépszerűbb szponzorált posztok listáját is, így talán közelebb kerülhetünk a felhasználók ízlésének megértésehez. Az első egy Steve Jobs-os gif lett, kevéssé meglepő módon.

Nyilván nem maradhatott ki ebből a Facebook sem. A Year in Review funkcióval minden felhasználó megtekintheti a saját személyes 2013-át. Előre szólunk, hogy borzasztóan deprimáló lesz látni a nyaralásos képeket, és akkor a magánéleti meglepetések még elő sem kerültek. Ha ez nem lett volna elég, összedobtak egy kis videót is, van benne twerkölés meg YOLO hashtag, szóval nagyon 2013 az egész.

2013 - A Year in Review from Facebook Stories on Vimeo.

A YouTube top 10 videója viszont igazán 2013-ról szól, minden aktuálpolitika és egyéb unalmas dolog nélkül. Mert miről is szólt az idei év? Hát persze, hogy olyan fontos dolgokról, minthogy nem tudjuk, mit mond a róka, vagy a norvég hadsereg Harlem Shake videója, hogy Miley Cyrust és a YOLOt ne is említsük. Ebbe a felsorolásba három reklámnak is sikerült beszivárognia, a Volvo epikus Van Damme szpotja, a Carrie kávézós rémisztgetése és az Evian cukisága is a csúcsra jutott idén. És mindez videóban elmondva, a YouTube sztárjaival:

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat