Vetélytársat kap a Facebook instant cikke?

Az Apple is erősít a hírek terén.

Legfrissebb cikkünk a témában: Van egyáltalán valaki, aki nem akar együttműködni?Hétfőn az Apple bejelentette, hogy ő is beszáll a hírdisztribútori fegyverkezésbe, és kiad egy appot, találóan News néven, ami szintén a „közvetlenül az alkalmazáson keresztüli tartalomszórás” modellt követné, csakúgy, mint a Facebook instant cikkei. A kezdéshez már sikerült is berántaniuk a The New York Times-t, a Condé Nast-t és az ESPN-t.

Egyébként mindkét cégnek (Apple, Facebook) volt már egy-egy nem túl sikeres próbálkozása a hírmogulkodás terén: gondoljunk csak a kitörölhetetlen és követhetetlen Newsstand-re és a Facebook közönybe fulladt Paperjére.

Az oldalak bevételét is nagyjából ugyanúgy kezelik: minden tartalomszolgáltató oldal megtarthatja a teljes reklámokból befolyó összeget, és az eladások utáni részesedésből is ugyanannyit kérnek el.

Az adatkezelésben viszont eltér a két cég stratégiája: míg a Facebook könyörtelenül gyűjti az adatokat, addig az Apple kikötötte, hogy ami a News appon történik, az ott is marad: a felhasználói adatok nem lesznek megosztva harmadik féllel. Cserébe viszont nagyobb teret enged a hírszolgáltatóknak a direkt marketing gyakorlására.

Az Apple amúgy láthatóan próbál nagy köröket verni az instant cikkekre, ezt két kulcsszó jegyében teszi: nyitottság és személyre szabottság. Nyitottság azért, mert a News bármelyik hírszolgáltatót szívesen látja (míg az Facebook egyelőre csak kilenccel dolgozik), személyre szabottság pedig azért, mert a News a felhasználói élmény új szintre emelésén dolgozik: minél többet olvasol rajta keresztül, annál jobban idomul hozzád.

via Digiday

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat