Vettél olyan kólát, amire a nevedet írták?

Gratulálunk, egy tizenegy éves trendet fordítottál meg. A tavalyi kampány több mint egy évtized csökkenés után újra növelni tudta a Coca-Cola eladásait.

Kólát árulni manapság, mondjuk ki, szívás. A vásárlók félnek az elhízástól, aggódnak a mesterséges édesítőszerek ismeretlen hatásai miatt, és különben is, mindenki energiaitalokat dönt magába literszámra. Ennek megfelelően a Coca-Cola eladásai is csökkentek az elmúlt tizenegy évben az Egyesült Államokban, és más piacokon is. Persze próbálkoztak mindenfélével, elindították a Burnt, részesedést vettek a Monsterben, új ízekkel, a mesterséges édesítők helyett sztíviával kísérleteztek. Pedig csak néhány keresztnevet kellett volna írni a palackokra.

Bizony, az évtizedes süllyedést nem más állította meg, mint a 2011-ben az ausztráliai Ogilvy-nél kitalált Share a Coke kampány. Tavaly nyáron nálunk Magyarországon is ellepték a polcokat a „személyre szabott” (ha ezt lehet ennek nevezni) palackok, és az itthoni fogadtatásból lehet következtetni arra, hogy Amerikában hogyan reagáltak a fogyasztók. Én nagyon rég láttam felnőtt, intelligens embereket úgy megörülni, mint amikor megtudták, hogy ráírták a keresztnevüket egy Coca-Colás palackra. Mindez 0.4%-os növekedést eredményezett idén nyáron az egyesült államokbeli eladásokban. Szeretnék idézni egy igazán vérfagyasztó történetet a vonatkozó Wall Street Journal cikkből:

„Alyssa Lescalleet és férje Shane, elmondásuk szerint egész nyáron vadásztak egymás neveire az ohioi Lancasterben. Mr. Lescalleet, aki tájépítész, végül Daytonban talált egy Alyssa névre hallgató palackot, és egy Shane nevűt Columbusban a múlt héten egy üzleti úton. Ms. Lescalleet arra gondolt, hogy a nappaliban lévő polcon, az esküvői fényképek mellett fogja tartani őket. »Örökre meg fogom tartani őket« - mondta Ms. Lescalleet (24), aki egy múzeumban dolgozik.”

Puzsér Róbert, hol van ilyenkor az istened?

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat