Vigyázz, a miniszoknya és a Szalon sör megerőszakolhat!

A pécsi rendőrség figyelemfelhívó videóit a potenciális áldozatoknak címezte, ahelyett hogy a lehetséges tetteseket próbálnák meg jobb belátásra bírni.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Baranya megyei rendőrség szerint fölösleges a prevencióra vesztegetni az időt, már ami az önmagán uralkodni nem tudó, (nemi) erőszakra hajlamos férfiakat illeti. Figyelemfelhívó videóik ugyanis a lehetséges tettes helyett a lehetséges áldozatokat, vagyis a bulizni vágyó tinilányokat szólítják meg. Az átgondoltan kiválasztott célcsoport számára egy csodálatos üzenetet is megfogalmaztak, amely így hangzik: "Tehetsz róla, tehetsz ellene!"

A három kisfilmből, amelyek egyébként az őrületesen erőltetett "Selfie" címet kapták, kiderül, miért is tehet egy lány arról, ha megerőszakolják. Az első pont a kamaszok külseje, vagyis a buli-szerkó, melynek kötelező eleme a csinos, kihívó ruha, a magassarkú cipő és a smink. A rendőrség videói szerint ugyanis a bűnözők ennek egészen egyszerűen nem tudnak ellenállni, túl erős a késztetés.

Selfie:

A második pont a túl sok alkohol. A részegen dülöngélő tizenéves lányok könnyű prédát jelentenek az erőszakoskodóknak, ami speciel igaz, de erre sem lehet ráfogni, hogy a sértett tehet róla. Esetleg, ha nem lennének olyan "elemek", akik ilyen lányokra vadásznak az éjszakában...

Selfie 2:

A harmadik ok, amiért a tini felelős önnön megerőszakolásáért az, ha egyedül szeretne hazamenni a buliból. Ezek a "ragadozók" ugyanis csak arra várnak a sötét kis utcákban, hogy az áldozat elszakadjon a "csordától". Nem tudnak mit tenni, ez beléjük van kódolva, sajnos nem képesek legyőzni ösztöneiket. Egy oroszlánt se akarsz rábeszélni a legelésre a húsevés helyett, ugyebár. Akkor meg miért próbálnál jó embert faragni a lehetséges erőszaktevőkből?

Selfie 3:

Kíváncsiak vagyunk, mit szólt Pécs polgármestere, Páva Zsolt a videókhoz, akinek egyik lányát tavaly kapta el hazafelé menet egy bűnöző és verte össze. (Szerencsére ő el tudott menekülni, mielőtt nagyobb baj történt volna, nem úgy, mint Bándy Kata rendőrségi!!! pszichológus, akit meggyilkolt egy erőszaktevő.) Talán a lányát hibáztatja a szörnyű támadás miatt?

Mivel szeretnénk fair kritikát megfogalmazni a videókkal kapcsolatban, annyit még hozzántennénk, hogy tényleg nem árt a fiatalokat elővigyázatosságra és mértékletességre inteni, de felelőssé nem tehetők az ellenük elkövetett bűntettek miatt, ezért mi a szlogent erre javítanánk:

"Nem tehetsz róla, de tehetsz ellene."

Ha a nemi erőszakot szerinted is emberek követik el, írd alá a petíciót, amely azért indult, hogy a rendőrség a jövőben ne afféle természeti káreseményként kezelje az ilyen eseteket (amely így is, úgy is megtörténik), hanem olyan bűncselekményként, aminek vannak elkövetői, és akiket meg lehet szólítani egy-egy oktatóvideóban.

Végezetül csak nekünk tűnt fel, hogy az önmagukat veszélybe sodró lányok a videókban a pécsi Szalon sörtől részegednek? Úgy látszik a Baranya megyei sör is hibás a támadásokért.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat