Viszik a nappalit

Új vírusvideóval tarol a magyar interneten a K&H. A kampány hátteréről Horváth Magyary Nórával, a csoport kommunikációs igazgatójával beszélgettünk.

Az elmúlt hétvége talán legfontosabb vírussikere a magyar interneten a K&H új lakásbiztosítási videója. Egy kis nappali teljes berendezése a Széll Kálmán téren, három rejtett kamera vigyázó szemei alatt – amely tényre méretes tábla hívja fel a járókelők figyelmét. De persze a szemfülesek erre ügyet se vetnek, és alig egy óra leforgása alatt lába kél szinte az összes berendezési tárgynak. A végén még az elárvult könyveket is megszánja egy bácsi.

Bár statisztákkal is működött volna a videó, nem győzik hangsúlyozni, hogy a szereplők csak véletlen járókelők. "Mi csak a tényeket rögzítettük, a film nem volt előre megrendezve, a szereplők is az utca járókelői voltak. Célunk egyfajta pszichológia/szociológiai kísérlet volt, melynek módszertana a megadott helyzetben való emberi viselkedés megfigyelése volt" – mondta el kérdésünkre Horváth Magyary Nóra, a K&H csoport kommunikációs igazgatója. Az eredmények azonban nemcsak a nézőket sokkolták. "A történtek számunkra is meglepőek és váratlanok voltak, hisz egész napos forgatásra rendezkedtünk be, és nem számítottunk rá, hogy ilyen gyorsasággal lába kel a bútoroknak, és másfél óra alatt véget ér a kísérlet."

A videó koncepcióját a Roxer Springer & Jacoby alakította ki, valamint ők szervezték a gyártást is. Hogy miért esett éppen erre a médiumra a választás? "Olyan eszközt kerestünk, ami relatíve alacsony ráfordítás mellett széles körhöz képes eljutni." Ehhez persze a videónak olyan témára kellett rátapintania, ami generálja a megosztásokat, és ezzel a K&H csapata is tisztában volt. "A vírusfilm műfajából adódóan akkor tud működni, ha sok embert érintő, újszerű témát dolgoz fel és kivitelezése is újszerű, innovatív. Ebben persze kockázat is van, hiszen ha a vírusfilm nem érdekes, nem kelti fel az internetezők figyelmét, nem fogják megosztani, nem indul be a vírus mechanizmus. Mi azonban szerettük volna ezt az eszközt kipróbálni, megtapasztalni a gyakorlatban is."

Úgy tűnik, hogy a közbiztonság pontosan olyan téma, amivel szívesen foglalkoznak ma a magyar internetezők. Főleg, hogy a videó legrosszabb sejtéseinket látszik igazolni, hiszen teljesen átlagos, egyenesen konszolidált járókelők válnak szemtelen tolvajokká. Ennek megfelelően e sorok írásakor már háromszázezer megtekintés felett jár, bőven teljesítve a K&H elvárásait. "Az első pár nap eredményei nagyon biztatóak annak ellenére, hogy mostanáig a videó és az applikáció marketing kommunikációs támogatást nem kapott, mert szerettük volna megnézni, mennyire "indul el" a terjesztés reklám nélkül. Mivel ez a film egy reklámkampány része, természetesen felkészültünk megfelelő marketing kommunikációs támogatással is egy későbbi időpontra."

Újszerű elem a kampányban, hogy a videóhoz egy Facebook alkalmazás is kapcsolódik, játékra invitálva a nézőket. "Az applikáció elsősorban a terjesztést, a megosztásokat hivatott elősegíteni: a játékban a filmmel kapcsolatos kérdésre kell válaszolni, így a nyereményjátékban résztvevők is hozzájárulnak a film megtekintéseihez. Az emberek Facebook ismerőseikkel megoszthatják az alkalmazást, tovább növelve a film megtekintéseinek számát, elősegítve mind a film, mind az applikáció terjedését."

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat