Voltál már lakásétteremben?

Nem? Akkor hadd mutassunk be két budapesti lakáséttermet, melyektől garantáltan leesik az állad!

A lakásétterem szót 2011 óta használják főnévként a magyarok, hiszen hozzánk ekkor robbant be a Kubából származó trend. (A kilencvenes években legálissá tették Kubában az addig illegálisan vagy félillegálisan működő családi étkezdék üzemeltetését.) Az ilyen étterem lényege, hogy a képzett séfek és/vagy a lelkes amatőrök saját otthonukban látják vendégül azt a 12-20 főt, aki előzőleg bejelentkezett hozzájuk. A résztvevők általában barátok, ismerősök, ismerősök ismerősei és csak ritkán idegenek. Persze minél inkább befut egy ilyen kis lakásétterem, annál több lesz az ismeretlen arc, de ez már csak így szokott lenni. Ha mi vagyunk ez az idegen az asztaltársaságban, akkor illik vacsora előtt bemutatkozni, mesélni magunkról egy kicsit, így oldva a hangulatot.

Az ilyen alkalmi kisvendéglők vonzereje a családias hangulatban, a házias ízekben és nem utolsó sorban a jutányos árban rejlik. A legtöbb lakásétteremben becsületkassza működik, de olyan is akad, ahol árazott étlap várja a vendégeket.

A CAPRICCIO LAKÁSÉTTEREM - Városmajor utca 48.

A Capricco Lakásétterem a város budai oldalán, a Városmajor utca 48-as száma alatt található. A nem meglepő módon lakásból kialakított étteremben található egy hatalmas konyha, a nappaliban pedig egy nagy-nagy asztal, ahova a vendégeket szokás ültetni. A kisebb társaságok a szomszéd helységben létrehozott 6 fős asztalnál foglalhatnak kényelmesen helyet. A vacsorák este hétkor szoktak kezdődni, az ételek ilyenkor már majdnem kész állapotban vannak. Akinek kedve van segíthet a szakácsoknak, Jenei Tamásnak és Magos Zoltánnak, de kérdezhet is tőlük. A Capriccio-t vegetáriánusok és laktózérzékenyek is felkereshetik, de fontos, hogy időben kérjék meg a séfeket, hogy változtassanak a menüsoron, mert az étkezés napján erre már nincs lehetőség. (Az ételek frissessége, magas minősége érdekében mindent aznap reggel vásárolnak.) A 2013-as őszi menün szerepel füstölt vajhal lime-os wasabi habbal, polip saláta korianderrel, sült paprikával, mascarpone-s brokkolikrémleves vargányahabbal, borjúgerinc zöldborsos konyakmártással, a desszert pedig túrótorta Tokajis sárgabarackkrémmel karamellizált őszi gyümölcsökkel . Minden ételhez hozzáillő bort kínálnak majd.

AZ ANGYALOSY LAKÁSÉTTEREM - Budaörs -titkos- utca -titkos- szám

Az Angyalosy Lakáséttermet Angyalosy Katalin, egy Németországban élt, német irodalmat tanult, bölcsész és pedagógus vezeti. Szerelme a gasztronómia iránt nem új keletű: "már kislány korom óta vonzott a konyhában történő sürgés-forgás, az illatok, és a végeredmény (...) Az átlagos háztartások konyhájában születendő ételek sokszor egyhangú, kreativitást nem igénylő munkafolyamatok révén készülnek el, ezért sokakban felmerül az igény, hogy háziasszonyként szívesen kreálnának olyan újdonságokat, amelyeket sokszor csak fotókon látnak. Így voltam ezzel én is, ezért szabadidőmben rengeteg gasztronómiával foglalkozó könyvet, folyóiratot tanulmányoztam, majd éveken át Michelin csillagos éttermek séfjeitől tanultam a gourmet étkezéshez nélkülözhetetlen fortélyokat." - írja weboldalán. A meleg évszakokban akár 20 embert is vendégül tud látni, de télen sajnos csak 12 fő fér el az asztalnál. A korlátozott számú férőhelyre tekintettel csak a leggyorsabb jelentkezőket tudja vendégül látni, ezért ha kedvet kaptál, szorgalmasan lesd Angyalosy Kata honlapját, nehogy lemaradj. A gourmet vacsoraesteken túl főzőtanfolyamokat is tart otthonában, ezeken a résztvevőkkel közösen készített ételek fogyasztják el, kiváló borok mellett. Anyaként a gyermekekről sem feledkezik meg, ezért vasárnaponként őket várja egy jó kis közös főzésre, mert, mint írja: "Az ízlésre nevelést nem lehet elég korán kezdeni..." A vacsorákról és a tanfolyamokról a honlapon tudsz bővebb információt kérni.

Budapesten jelenleg körülbelül 15 lakásétterem működik, legalábbis ennyi van bejelentve. A lakáséttermekben a vacsora után készpénzben lehet fizetni. Illik elegánsan felöltözni, de nem kell túlzásokba esni. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat