10 reklám híres rendezőktől

Néha a legnagyobb játékfilmes rendezők is a reklámozás szolgálatába állnak. Összeszedtük a tíz kedvencünket.

Nem régen mutattuk be Michel Gondry Gilette-reklámját, de nem ő az egyetlen elismert filmrendező, aki alkalomadtán elvállal egy-egy ilyen felkérést. Talán a legismertebb ilyen példa Ridley Scott elképesztően sikeres, "1984" című Apple reklámja, amiben a Szárnyas Fejvadász és az Alien rendezője az orwelli disztópiát és a Macintosht állította szembe.

Spike Jonze, A John Malkovich menet és az Ahol a vadak várnak rendezője kifejezetten inkább a rövidfilmes projektjeiről ismert. Csinált rengeteg zenei klipet, dolgozott a Jackass-nek, a Vice-nak, és persze jó pár reklámot is forgatott. A mi kedvencünk ez az Adidasnak készült, álomszerű szpot, de a GAP megújulási kampányvideója is remek darab.

Spike Jonze volt felesége, Sofia Coppola sem éppen kis név a filmes világban. Bár furcsa hangulatú, sokszor álmatag filmjeit ellentmondásos megítélés övezi, legkésőbb az Elveszett jelentéssel hozzáadta a Coppola név híréhez a saját munkásságát is. A H&M-nek készített videójában pedig a bágyadt, álmodozó hangulat kifejezetten kellemes atmoszférát teremt.

Alfonso Cuaron, Az ember gyermeke rendezője most éppen a Gravitációval arat sikereket a mozikasszáknál. 2002-ben viszont a PBS-nek értelmezte újra A császár új ruháját, a következő évben pedig Emmyt nyert a "Fish" címre keresztelt PBS reklámmal.

PBS "FISH" from Gibbs Worldwide on Vimeo.

Neill Blomkampp elsősorban lepusztult világokban játszódó sci-fikben utazik, mint a District 9, vagy az Elysium. Meglepő módon a Nike-nek rendezett reklámjaiban is hasonló stílusban dolgozott, nem kímélve a pénzt a vizuális effektekre.

Az Ananász Expressz rendezőjétől valahogy nem számítana az ember egy klasszikusan amerikai, pátoszteli reklámra. David Gordon Green tavaly mégis elvállalta a Chrysler Super Bowl videóját, egyenesen Clint Eastwoodot állítva a kamera elé.

Aki szereti a focit, biztosan emlékszik a Nike 2002-es, "The Secret Tournament" című szpotjára. Az már valószínűleg kevésbé közismert, hogy a videót Terry Gilliam rendezte, akinek filmográfiájában olyan címek szerepelnek rendezőként, mint a Tizenkét Majom, Brazil, Félelem és reszketés Las Vegasban, hogy a Gyalog-Galoppot ne is említsük.

Zack Snyder képregényfeldolgozásaival szerzett magának hírnevet, ő rendezte a 300-at, a Watchment, és az idei Az acélembert is. A Budweisernek viszont egy nagyon visszafogott, mégis megindító reklámot csinált a Super Bowl-ra, eredetileg 9/11 első évfordulójára.

Wes Anderson, a Tenenbaum háziátok és a Holdfény királyság rendezője a kezdetektől híres volt arról, ahogy a filmjei jellegzetes világát átülteti reklámokba is. Elképesztően részletesen kidolgozott részletek, kicsit zakkant szereplők, és finoman szarkasztikus humor. Mint például ez a Stella Artois szpot 2010-ből.

Az talán már feltűnt, hogy nagy rendezők elsősorban a Super Bowl-ra készülő, gigaköltségvetésű reklámoknál tűnnek fel, megható(nak szánt), komoly szpotokban. Jon Favreau, az első két Vasember film rendezője ezt a trendet rúgta fel a Samsung idei Super Bowl videójával.

És végül persze Michel Gondry, akit már a bevezetőben is említettünk. Az Egy makulátlan elme örök ragyogása alkotója számtalan reklámfilmet készített, nehéz is közülük egyet választani. A Levi's teljesen elszállt, egérfejes őrülete helyett álljon itt most a Polaroid-nak készült, "Felmondás" című darab.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat