A 100 milliós reklámarc

Rekordösszeget fizetett a Real Madrid Gareth Bale-ért, aki ezzel minden idők legdrágább focistája lett. De ezen a szinten nem csak a labdához kell értenie, hanem Beckham-szintű marketingarccá kell válnia.

A futball csúcsán lévő játékosoknak ma már nem csak a pályán kell helyt állniuk. Messi vagy Christiano Ronaldo értékét nem elsősorban a meccseken nyújtott teljesítményük határozza meg, hanem az, hogy hány sportcipőt és borotvát lehet eladni velük. A Real Madrid új sztárjaként pedig Bale-re is ez a sors vár. A csapat tehetős szponzorai valószínűleg alig várják, hogy rátehessék kezüket a játékosra, az Adidas Twittere már meg is telt az átigazolás körüli izgalommal. De az Audi, az Emirates légitársaság és a Coca-Cola is minden bizonnyal csatlakozik a hájphoz.

 

Első látásra egyébként a jóképű walesi fiatalemberből hiányzik az a karizma, ami igazi popikonná tehetné. Sőt, angliai pályafutása alatt médiaszereplői tehetségét sem bizonyította még – de erre lesz még lehetősége. Az mindenesetre biztató jel lehet, hogy jellegzetes, szívecskés gólörömét levédette a brit szabadalmi hivatalnál, hogy később ruhákon és egyéb termékeken jeleníthesse meg.

Az érme másik oldalán pedig a szponzoroknak kifejezetten hasznos is lehet egy visszafogott, családbarát futballsztár. Kevés globális brand engedheti meg magának, hogy ellentmondásos figurát tegyen a nagykövetévé. Márpedig a sztárfocistáknak gyakran akadnak kínos történetei – lángoló szupersportkocsik, gyermekprostituáltak, rasszizmus. És a részvényeseik bizalmára építő cégek nagyon jól tudják, hogy létezik rossz publicitás, lásd a Nike és Lance Armstrong esetét. Bale pedig eddig távol maradt a hasonló botrányoktól, ami növelheti reklámértékét.

 

Gareth Bale érkezése tehát mindenképpen felpezsdítheti a Real Madrid szponzorációs szerződéseit, és valószínűleg hamarosan meg is érkeznek a hírek egy új támogatóról. Ugyan bemutatásán még csak az Adidas logóját igyekezett gépiesen a kamera látóterébe helyezni, nem kétséges, hogy forgatások és fotózások egész sora vár rá az edzések mellett. Ha pedig a menedzsmentje igazán ügyes, és mondjuk egy kellően népszerű popsztár barátnőt is szereznek mellé, akkor akár még a visszavonulása után is évekig mosolyoghat ránk alsónadrág és dezodorhirdetésekről.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat