A császár új ruhája

A Greenpeace legújabb kutatásai alapján az olyan luxusmárkák, mint a Versace, Louis Vuitton, Dior vagy a Dolce & Gabbana is árul olyan gyermekruhákat, melyekben mérgező anyagok mutathatók ki. A magyar D&G szoknya viszont tiszta volt.

A magyar Greenpeace oldalán olvasható a hír, miszert a szervezet elemzői mérgező anyagokat találtak több luxusmárka gyermekruháiban. Ezek a káros vegyszerek ugyanazok, amiket az olcsóbban árusító divatcégek is alkalmaznak. A probléma tehát összetett, hiszen a legjobb az lenne, ha soha semmilyen gyermekruhába (és más textíliába) nem kerülnének ilyen anyagok, de legalábbis azok, akik luxuscikkekkel kereskednek és hatalmas összegeket kérnek, mellőznék a szennyeződéssel járó gyártási folyamatokat. Ráadásul éppen ezek az óriás divatcégek járhatnának elől jó példával a kisebbek előtt.

A The King Is Naked (A király meztelen) című kampányával, melyet a Milánói Divathét kezdetére időzítettek, a Greenpeace éppen erre szeretné felhívni a figyelmünket. A weboldalon pedig ez a szlogen olvasható: "Toxic fashion - Not fit for a king. Not fit for our children." (Mérgező divat - Nem illik egy királyhoz. Nem illik a gyerekeinkhez.) A civil szervezet szokásához híven arra kér bennünket, hogy írjunk tiltakozó e-mailt a Versace, Dior, Louis Vuitton, Marc Jacobs és a Dolce & Gabbana hivatalos e-mail címeire, hátha a levelek tengere jobb belátásra bírja majd őket. 

A nemzetközi kutatás során 8 divatmárka (Dior, Versace, Dolce & Gabbana, Louis Vuitton, Giorgio Armani, Hermés, Marc Jacobs, Trussardi) 27 termékét vizsgálták, melyeket 9 országban vásároltak és 7 országban gyártottak. Ezekből 16-ban találtak egy vagy több mérgező anyagot. A Trussardi ruháit leszámítva, minden más márka valamely darabjában találtak egészségre káros vegyi anyagot. Megnyugtató hír viszont, hogy a Magyarországon gyártott Dolce & Gabbana szoknyában nem volt kimutatható mérgező vegyszer. 

"Két luxuscég, a Valentino és a Burberry már a vegyi anyagok kivonása mellett döntött. Vajon mire vár még a vegyszerfüggő Versace, a Louis Vuitton, a Dior és a Dolce & Gabbana?" - tette fel a logikus kérdést Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A teljes méregtelenítés mellett elkötelezett márkák: Nike, Adidas, Puma, H&M, M&S, C&A, Li-Ning, Zara, Mango, Esprit, Levi's, Uniqlo, Benetton, Victoria's Secret, G-Star Raw, Valentino, Burberry, Primark, Canepa, Coop. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat