A macskák internet-hódításáról szóló kiállítás nyílt Queensben

A New York-i Mozgókép Múzeumban most tényleg bele lehet fulladni a cicakontentbe.

„A internet macskái egy olyan jelenség, amit a kultúra valami könnyelmű dolognak lát, de az az igazság, hogy sokkal több van ebben, és sokkal mélyebb olvasatot is igényel” mondta el Jason Eppnik, a "How Cats Took Over The Internet" kiállítás szervezője és a múzeum digitális média kurátora.

A kiállítás nem árul zsákbamacskát: itt tényleg vicces-cicás képeket, videókat, de még GIFeket is meg lehet tekinteni minden mennyiségben.

Az egyik cél az, hogy elgondolkodtassa a látogatókat, vajon az állatok antropomorfizálására vonatkozó szokásaink, valamint a cukiság adaptálására irányuló, evoluciós késztetés, hogyan fordult át csillapíthatatlan, cicakontent étvágyba.

A kiállítás központi eleme az elmúlt 20 évig visszanyúló idővonal, ami egy 1995-ös dátummal és egy hírügynökséggel kezdődik. Az ügynökség tagjai elkezdtek a saját macskáikként viselkedni – természetesen egy szerepjáték keretein belül –, beszélni és írni, ezzel egy, a babákéhoz hasonló dialektust megteremtve.

Az idővonalon megtalálható az első cicaceleb is, Kitty, aki 1998-ban a Joint Solutions Marketing cég webkameráján keresztül került rivaldafénybe. A technológia kezdetlegessége miatt, a kamerák percenként csak 1-1 képet tudtak közvetíteni, és ez így is maradt a 2000-es évek közepéig, komolyan visszavetve a további webcam kittyk lehetőségeit.

2005-ben aztán megnyílt a macskáanán kapuja, ugyanis megalapult a YouTube. Az oldal egyik alapítója, Steve Chen volt az első, aki cicás videót töltött fel Pajamas nevű macskájáról, de az alkotás nem lett túl népszerű: 10 éve mindössze csak 41000 megtekintést produkált, és nagyon azóta sem nézték többen, ami valljuk be, igencsak ironikus.

Természetesen azóta hemzseg a macskáktól a videómegosztó portál, a múzuemban meg is lehet tekinteni Will Braden, az "Internet Cat Video Festival" kurátorának válogatását, az interkatív „What Did We Miss” szekcióban pedig mindenki feltöltheti kedvenc GIFjét, fotóját, videóját, nehogy egyetlen cica is kimaradjon a hódításból.

via Co.Create

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat