Aranyköpések a magyar spam-marketing csodálatos világából

Egy bizonyos Kisteleki Bettinától kaptam személyes hangvételű e-mailt a héten, melyben arról nyafog, hogy majdnem sikerült szegény kis Hópehely nevű macskáját megfojtania egy nyaklánccal.

Hópehely ugyan szerencsésen megmenekült a további kínzások elől, hála az okos-ekszerrendezo.com oldalon megvásárolható megakirály terméknek, az agyam ellenben visszafordíthatatlan károsodásokat szenvedett a hír olvasásától.

A drága Kisteleki Betti is egy azok közül a kitalált személyek közül, akik nap, mint nap személyeskedő marketingüzenetekkel terhelik citromail-es e-mail címünket, ezzel veszélyeztetve mentális egészségünket. (Igen, én is tudom, hogy soha, semmilyen körülmények között sem szabad belépni abba a fiókba, amit szándékosan elterelésre használunk az ide-oda regelgetés során…)

KÉPGALÉRIA A CIKK ALJÁN!

Bettike levele egyébként így szólt: „Arra éretem haza, hogy a 3 hetes kismacskám előszobában feküdt mozdulatlanul. Azonnal elvittem az állatorvoshoz és hála Istennek sikerült megmenteni. Nagyon szégyelltem magam, amikor kiderült, hogy az egészet egy nyakláncom okozta. Sajnos nem tudok rendet tartani az ékszereim és kiegészítőim között. Mindig csak ledobálom magamról. A Hópehellyel történtek után úgy döntöttem, ez nem mehet tovább.” Ugye milyen súlyos következményei lehetnek annak, ha a baglyos fux nem kerül a helyére viselése után?

Beteges kíváncsiságomtól hajtva rákattintottam a linkre, amin egy videó fogadott. Az ebben hallható hölgy beszédkészségét bizony bármelyik logopédus megirigyelné, a négyéves gyerekek pedig elbújhatnak mögötte. Le a kalappal! (A tartalmat már jelzőkkel sem illetném.) A rémes behúzó videó után még egyszer ki akarja csalni tőlünk az e-mail címünket, azt ígérve, hogy megnézhetünk még egy reklámot. Juhéj!

Ebben már úgy tesz, mint aki bemutatkozik, holott a név, Karsai Alexandra kamu, a kép pedig egy sima stockfotó. Keressetek rá bátran. Amit ezután mond, már tényleg nem lehet röhögés nélkül kibírni, ugyanis azt állítja, ő a Magyar Ékszerkedvelők Szövetségének alelnöke. Miért létezne ilyen szervezet? Miért? Miért? Miért? A videó vége felé végre hallhatunk az árról is, de nem ám sima ár, bevezető ár. Tudniillik az ilyesfajta termékcsodáknak csak „szuperkedvezményes”, „szupersohavisszanemtérős” bevezető ára van.

Sajnos nem csak Kisteleki Bettina és Karsai „Alelnök” Alexandra szeret nekem e-maileket küldeni. Annak idején, amikor az Iwiw még menő volt, a Facebookról pedig még nem is hallottunk, kaptam egy levelet, melyben egy bizonyos Peti tragikus haláláról meséltek és kérték, menjek el a temetésére. Persze ennél is fontosabb volt, hogy vásároljak elalvás-gátlót, nehogy valamelyik szerettem lemenjen az útról. Ettől mindannyian majd’ leestünk a székről, olyan visszataszító szöveg volt.

Akkor azt hittük vége, többet nem hallunk erről. Ám szerdán ez landolt a postaládámban: „Felháborító! A következő kéretlen levelet kapták a minap autósok ezrei. Milyen cég lehet az, amelyik a halállal reklámozza termékét? Hogy lehetne móresre tanítani őket, ha egyébként maga az elalvásstoppoló valóban kiváló találmány? Egyszerű: mutatunk egy tisztességes céget, ahol ráadásul 1-et fizet 3-at kap akció van, vásároljanak ott az életmentő készülékből, mert valóban rengeteg az elalvásos baleset - ezek az idióták meg menjenek tönkre a forgalomkiesés miatt! www.elalvasstop.hu” Mondanom sem kell, hogy ugyanazokról van szó…

Aztán találtam levelet Németh László kerékpáros társamtól, aki a kerekparor.hu-t nyomatta nekem. Bár nem szerettem volna, ráakadtam Karsai Alexandra férfimegfelelőjére is a spamek között, Takács Gábor nyugdíjszakértő személyében, aki a lesznyugdija.com lelkes vezetője. Kis András arról tájékoztatott még március elején, hogy kitört a háború, a rendőrség megháromszorozza a traffipaxok számát. Vásároljak a traffipax-ellen.com-on. (Ez az oldal van egyébként feltüntetve az ékszerrendezőn is alul.) Utolsóként Péter (Peti, te élsz?!) üzenetét olvastam, aki BAR-listás, így nem kaphatott hitelt, de szerencsére rátalált az alacsonyabb-torlesztoreszlet.hu-ra.

KÉPGALÉRIA:

Most, hogy kellőképpen kiröhögcséltük magunkat, fordítsuk kicsit komolyabbra a szót, a spammerek ugyanis kimondottan veszélyesek lehetnek. Pláne az olyan felhasználók számára, akik idősebbek vagy naivabbak.

A fenti aranyköpések után, most következzen néhány aranyszabály velük kapcsolatban:

  1. Soha ne válaszoljunk kéretlen e-mailre! Egy spammer számára a válaszunk igen értékes lehet, hiszen így megbizonyosodhat róla, hogy a címlistájában szereplő milliónyi e-mail cím közül a mienk aktív.

  2. Soha ne kattintsunk kéretlen e-mailben szereplő linkekre! Bizonyára csábítóan hangzanak a „leiratkozás itt" és hasonló hivatkozások, ám ez csapda: újabb megerősítés a spammer számára, hogy valaki elolvasta az üzenetét. Másrészt egyre inkább terjedőben van a „phishing" elnevezésű tevékenység, melynek lényege, hogy az általában e-mailben szereplő linkek speciálisan elkészített weboldalakra juttatják el a gyanútlan felhasználót.

  3. Soha ne vásároljunk kéretlen e-mailben hirdető forgalmazótól! Ezzel szinte „legalizálnánk" a spammerek tevékenységét, hiszen ha nem lenne kereslet, nem is lenne értelme spamet küldeni.

  4. Soha ne készítsünk e-mail címlistát! Valószínűleg sok felhasználó keze alól kerülnek ki e-mail címlisták, még ha nincs is tisztában vele. Nem kell szándékos tevékenységre gondolni: nagy valószínűséggel mindenki kapott már „lánclevelet", melynek méretes CC listája volt. Ha valaki ezt továbbküldi ismerőseinek, máris jó pár névvel és címmel gazdagodik a lista - mely legrosszabb esetben egy spammernél fog kikötni.

  5. A tiltások után nézzük, mit szabad (és ajánlott) tennünk! Mivel a levélszemét mára gyakorlatilag az Internet részévé vált, és belátható időn belül nem is fog eltűnni, ezért két lehetőségünk van: vagy passzívan eltűrjük, hogy a spammerek kéretlen leveleikkel bombázzák postafiókunkat, és szolgai módon kézzel törölgetjük a nem kívánt e-maileket, vagy valamilyen spam-szűrőt állítunk üzembe, mely automatikusan, mesterséges intelligenciával azonosítja a levélszemetet, és azonnal törli is őket.

a tippek forrása: virushirado.hu

A linkeket a ti biztonságotok érdekében nem ágyaztuk be! Saját felelősségre azonban beírhatjátok!

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat