Babérkoszorú - Interjú Farkas Anna grafikusművésszel

A Zeneakadémia ma esti ünnepélyes megnyitójának alkalmából beszélgettünk Farkas Anna grafikusművésszel, aki a két új, gyönyörű embléma megalkotója. 

Mennyire voltak konkrét elképzelései a megbízónak? Hagytak alkotói szabadságot?

A projekt egy meghívásos közbeszerzési pályázaton nyerte el a megvalósítás lehetőségét, ami azt jelenti, hogy egy konkrét brief-re készült az embléma, illetve az arculat is. A meghívottak között volt az Allison Group ügynökség is és ők kértek fel, hogy tervezzek a brief-nek megfelelően emblémát és kisarculatot. A brief-ben szerepeltetett elképzelések vázolása után, a Zeneakadémia csapata nagy alkotói szabadságot adott, például az embléma kapcsán. Az első leadott tervek után, már semmilyen változtatást nem kértek, ami azért nem szokványos. Tehát igen, nagy alkotói szabadságom volt, és ami az én munkámat illeti, semmilyen kompromisszumot nem kellett kötnöm, és ez nagyon jó volt.

 

Az arany szín és a babérkoszorú kötelező elem volt?

Semmilyen kötelező elem, vagy kötelező szín nem volt a brief-ben, illetve az elvárások között. Volt pár képi megjelenítés, amit azonban mindenképpen el akartak kerülni az embléma kapcsán, de erről többet nem mondhatok, mivel a brief nem publikus.

Neked melyik a kedvenc részleted a lógóban?

A babérkoszorú. Nagy odafigyeléssel és aprólékossággal rajzoltam, majd szerkesztettem meg a részleteit, és az egyes leveleket, íveket. Nem csak a grafikai részletei, hanem a szimbolikus jelentéstartalma és az épülethez, illetve a koncertteremhez kapcsolódó vonatkozása miatt is.

Sok munkaóra van a két emblémában, vagy gyorsan és könnyen ment a megvalósítás?

Nagyon sok munka és munkaóra van benne, főleg a Zeneakadémia emblémájában. A koszorú "megvalósítása" volt a legidőigényesebb, mert megmondom őszintén, maga az ötlet, a fejemben elég hamar megszületett. A Zeneakadémia Koncertközponthoz készült logó a koszorús embléma "testvére", így az egy kicsivel már gyorsabban készült, hiszen az ötlet, a tipográfia és az alap már megvolt, ráadásul a síkgörbe megszerkesztése egyszerűbb volt, mint a levelek és ívek megrajzolása.

Egyéb feladatokat kaptál a megbízótól? Kellett teljes arculatot is tervezned nekik?

Az én feladatom konkrétan az emblémák és a Zeneakadémia kisarculatának megtervezése volt, de folyamatosan konzultáltunk a többi vizuális elem kapcsán is az Allison-nal (arculati elemek, plakát, honlap stb.).

Milyen fontosabb emblémáid vagy egyéb munkád van forgalomban, amikkel találkozhatunk az utcán járva?

Most azt hiszem, hogy a Zeneakadémia emblémámmal lehet a legtöbbször találkozni az utcán. Például a most látható Magyar Formatervezési Díj 2013 kiállítás grafikai anyagait és katalógusát is én csináltam, ami a Műcsarnokban látható vasárnapig. De, több ilyen munkám is van, nem tudom, hogy melyiket is mondjam.

Mint grafikus, mire vágysz a legjobban szakmailag, mi az, amit mindenképpen el szeretnél érni?

Egyetemista koromban arról ábrándoztam, hogy az álommunka számomra a Zeneakadémia arculatának megtervezése lenne. Ez sikerült, és ezért nagyon boldog vagyok. Hogy mi a következő, amit el szeretnék érni a szakmámban? Ezt nem szeretném elárulni, már csak babonából sem.

A hétköznapokban szabadúszóként dolgozol, vagy ügynökségnél?

Szabadúszó tervezőgrafikus vagyok, és anagraphic "álnéven" dolgozom, ha éppen az impresszumban nem a Farkas Anna név szerepel.

Melyik díjadra/munkádra vagy a legbüszkébb?

Most egyértelműen a Zeneakadémia arculat a kedvencem. De büszke vagyok a Starry Light by Anagraphic teljes termék és brand arculatra is, mely idén a Magyar Formatervezési Díj pályázaton különdíjat is nyert, hiszen klassz dolog egy (félig) saját projekthez, saját termékhez vizuális megjelenést tervezni. A szakmai díjaim közül a legnagyobb elismerésnek a Communication Arts, Typography Annual számában való megjelenésemet tartom, hiszen egy nemzetközi mezőnyben kellett megmérettetni magam pályázat útján, egy hihetetlenül "jónevű" zsűri előtt (Award of Excellence, 2nd Annual Typography Exhibition, Communication Arts, USA 2012).

 

Farkas Annáról és műveiről többet is megtudhattok, erre a linkre kattintva!

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat