Boldog születésnapot a bannereknek!

Húsz évvel ezelőtt, október 27-én helyezte el a neten a világ első banner hirdetését a T&T. Idővonalon a banner-történelem!

1994. október 27-én került fel az internetre az akkor legnépszerűbb böngésző, a Netscape segítségével a világ első banner hirdetése. (Egy HotWire nevű online magazint reklámozott.) Az alkotók ekkor még csak 16 színt használhattak, ami nem hagyott túl sok teret a kreativitásnak. Az esemény mégis történelmi jelentőségű, ha azt vesszük, hogy csak idén 46 milliárd dollár bevételt hoztak a különböző internetes hirdetések.

Az már más kérdés, hogy a legtöbb felhasználó egyenesen gyűlöli őket manipulatív és figyelemelterelő mivoltuk miatt. Ahogy az lenni szokott, ki is alakítottunk ellene egy védelmi mechanizmust, az úgynevezett bannervakságot. Erről ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz.

"Olyan volt, mintha egy csomag zsírkrétát használtunk volna, leszámítva azt az apróságot, hogy kevesebb, mint 32 színünk volt" - mondta el a Wonderfactory igazgatója, Joe McCambley, aki annak idején közreműködött a világ első bannerének tervezésében.

A 20. évforduló alkalmából készült egy idővonal is, mely a bannerek történetét mutatja be. Íme:

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat