Hahó! Nem is figyelsz és itt a Harmadik Digitális Hullám!

És itt van négy lehetséges szörfdeszka is hozzá az ügynökségek számára.

Komolyan már közhely leírni, hogy mennyire digitális és gyorsan változó minden, pedig tényleg így van. Annyira, hogy úgy néz ki, már megint itt egy nagyszabású digitális marketing átalakulási hullám a nyakunkon.

Egyes forgatókönyvek szerint ez fog történni a következő 12-24 hónapban:

  • A digitális szekció átveszi a TV reklámköltések nagy részét 36-30% arányban két éven belül.
  • A mobil szekció átveszi a számítógépen történő reklámok nagy részét egy éven belül, a digitális hirdetések felét birtokolva ezzel.
  • A hirdetések 63%-a programozott lesz egy éven belül.
  • A cégek nagyjából 32 milliárd dollárt fognak költeni új marketing technológiákra olyan ágazatokat fejlesztve, mint interakciós menedzsment, tartalom előállítás és menedzsment, adat és analitika, marketing menedzsment és adminisztráció.
  • A Google csatlakozik a Facebookhoz, a Twitterhez és a WeChathez, azoknak a táborához, akik a bevételeik többségét már mobil platformból nyerik ki.

Harmadik? Melyik volt az első kettő?Az első a Digitális Kereskedelem hulláma volt. Ekkor történt, hogy az offline üzletek nyitottak a webkettő és a digitális csatornák felé, megjelentek az online áruházak, így a fogyasztó akár otthonról is be tudott vásárolni.
A második az Eredmények hulláma volt. Az Eredmények hulláma még egyénorientáltabb lett, és arra koncentrált, hogy a hétköznapok könnyebbek legyenek, hatékonyabban fejlődhessünk. Itt jelentek meg a személyre szabott edzéstervek, az egészséges táplálkozást és biztonságos vezetést segítő újítások. Ide tartoznak továbbá a szenzoros technológiák, a közösségi média, és az összes termék „okosodása”. Minden még fogyasztóbarátabb és valósidejűbb lett, gyakorlatilag ezt éljük most.
via MCA
 

A harmadik digitális hullámot, tehát a „consumer power” idejét a rengeteg szociális mikrovideó és üzenetküldő applikáció, és a folyton növekvő képernyőjű készülékek hozzák el nekünk.

Jelenleg úgy néz ki, hogy 4 nagy és nehéz lehetőség áll a reklámügynökségek előtt az új korszakban:

Kiépíteni egy átfogó, többrétegű együttműködési rendszert.

Az emberek ma már nem brandeket követnek. Az emberek ma már óriási számú előadók vicces/szórakoztató videót nézik, olyanokét, akik nagyon hamar tettek szert terjedelmes nézőközönségre. A Vine még nincs 3 éves, de már több mint 200 olyan felhasználója van, akiknek több mint egymillió feliratkozójuk van. Magyarországon a népszerűbb game vloggerek és beauty videós lányok videói akár 50 és 200.000 közötti megtekintéseket is produkálnak. A jó hír, hogy ezek az "előadók" egyre többet működnek együtt márkákkal és ügynökségekkel, ezt pedig szerencsés módon a rajongók nem veszik rossz néven, és nem kiabálják vérben forgó szemekkel, elárulva, hogy „eladtad magad!”. Ez pedig egy gyümölcsöző irányvonal lehet, mivel rá kell jönni, hogy olyan arcokat kell a produkciók élére rakni, akiket az ember valóban és szívesen látni szeretne.

A kreatív folyamatokba adaptálni kell az eszméletlen adatmennyiségeket.

Az ügynökségeknek egy terembe kell ültetniük az adatelemzőket és a kreatívokat, és utóbbiaknak meg kell tanulniuk, hogyan szolgálhatják céljaikat a száraz adatmennyiségek.

Ma már nagyjából mindenhonnan lehet adatot szerezni, és mindent lehet adatosítani is: a rengeteg, közösségi oldalakat monitorozó program, a használati adat (usage data), de még a szemkövető technológiák által kinyert információk is nagymértékben fejleszthetik a teljesítményt, és megjósolhatják nekünk, hogy mi fog működni biztosan és mi nem.

Visszanyúlni a natív hirdetésekhez.

A mobil platformokon nem igazán működnek jól a display reklámok, a kattintások fele ugyanis véletlenül történik. A natív (ugyanitt ajánlom a partizán terminus alkalmazását) reklámozás viszont sikeres lehet, csak tényleg jól kell csinálni. Nagyobb figyelmet kell fordítani a történetmesélésre, és arra, hogy mégis hol akarunk ilyen módon hirdetni. 

Bennszülött hirdetés?A natív hirdetések olyan hirdetési megoldások, amelyek egy weboldalon, applikációban vagy más online kommunikációs felületen beépülnek az ott megjelenő tartalomba és a formai környezetbe valamint relevánsan illeszkednek a témakörhöz, ilyen módon ezek a hirdetések közvetlen úton érik el a célcsoportjukat, akik az adott tartalom iránt érdeklődnek.
via Adserver blog

Fejleszteni kell a dolgozói kultúrát

Nagyon sok olyan ügynökség van még mindig, ahol az éves túlóraszám a plafont nyaldossa, és sok helyen nincs megállás a hét minden napján, a nap minden órájában.

Na, ez a Harmadik hullámban nem lesz jó. Ehelyett sokkal felxibilisebbé kell válniuk, és olyan dolgozói kultúrát kell kialakítaniuk, ami tiszteletben tartja a munka/szabadidő egyensúlyát, támogatja a diverzitást, és több lehetőséget kínál a fejlődésre és a továbbtanulásra, mert egy produktív, jó közérzetű csapattal sokkal hatékonyabb a munka.

Szóval lehet készülni a szörfszezonra, mert néhány év és minden még mobilabb, még fogyasztóközpontibb és még gyorsabb lesz a mostaninál is. 

​via Advertising Age

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat