Így használjuk az Instagrammot

Elkészült az első Magyar Instagram Körkép.

A Crane által készített és a Magyar Instagram Közösség (MIK) támogatásával létrejött felmérésben 1350 kitöltő válaszai alapján próbálták feltérképezni, hogyan használjuk itthon a népszerű fényképmegosztós applikációt.

Az magyar felhasználóról általánosságban elmondható, hogy sokkal szívesebben pörgeti a más által feltöltött fotókat, mint tölt fel saját tartalmat. A kitöltők 88,8%-a naponta akár többször is belép, de csak 16,9%-uk tölt fel képet napi rendszerességgel. Sokkal többen vannak, akik hetente (55,5%) vagy csak havonta (23,8%) posztolnak. Még ez az eredmény is elég ahhoz, hogy a válaszadók fele érdekesebbnek és személyesebbnek találja az Instagram hírfolyamát, mint a Facebookosat.

A feltöltött és kedvelt tartalmak tekintetében életkor és nemek szerinti eltérés is megfigyelhető. Még a tizenéves korosztály képviselő leggyakrabban közös képeket és szelfiket raknak ki, addig a húsz év felettieket a város- és természetfotózás mozgatja meg legjobban, 36 éves kor fölött pedig a videók népszerűek. A fiatalabbakat legkevésbé az ételekről készült fotók érdeklik, a mémek és  vicces képek a nőket a férfiakat pedig a divat a hagyja hidegen. Bár a válaszadók nagy része futott már bele reklámokba az Instagramon, ez inkább csak a férfi felhasználok számára irritáló, a nőket sokkal jobban zavarják a szelfik, már azok, amiket nem ők csináltak. A népszerűtlenségi versenyben előkelő helyen szerepelnek még a gyerekfotók, az utóbbiak a 26-36 éves korosztályt idegesítik legjobban.

Majdnem minden válaszadó követi barátait és ismerőset, kétharmaduk pedig ismeretlen emberek és kedvenc márkáik képeire is kíváncsi. A nemzetköziek közül a Nike, a H&M és Coca-cola vezeti mezőnyt, a legkedveltebb magyar brandek pedig a Sugarbird, a BP Clothing/Shop és a Pöttyös. Az utóbbi esetében érdemes megjegyezni, hogy még Facebookon elég masszív 873000-es rajongótáborral rendelkezik, addig Instán mindössze 5977-en követik.

A felmérésben résztvevők egyötöde nem használja a Twitter által köztudatba hozott és onnan elterjedt hastegeket képei alatt. A többiek is inkább idegen nyelvű kifejezéseket használnak, a 100 leggyakoribb hashteg mindössze egytizede magyar. A Magyar Instagram Közösség hastegjei a #mik és az #ikozosseg a legnépszerűbbek, ezeket pedig a #budapest és a #hungary követi.

A válaszadók háromnegyede nyilvános profillal rendelkezik és csak 20%-uk válogatja meg, hogy ki követheti őket. Ez összefüggésben állhat azzal, hogy a megkérdezettek fele úgy gondolja, hogy az Instagramon lehet új barátokat szerezni, közülük pedig minden harmadik - általában fiúk – már személyesen is találkoztak más felhasználókkal. Életünk párját viszont nem valószínű, hogy itt fogjuk megtalálni, mindössze a lányok 7 és fiúk 22%-a gondolja úgy, hogy az oldal alkalmas ismerkedésre, de közülük is alig akad olyan, aki randizott volna már Instás ismertég alapján.

Az első Magyar Instagram Körképhez az adatokat online gyűjtötték 2015. április 24. és május 11. között. Akiket érdekel a teljes anyag, azok a Crane oldalán ingyenesen megnézhetik, vagy PDF formátumban le is tölthetik.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat