Interjú a butik ügynökség ötletgazdáival

Náluk mindenki egy-egy építőkocka. Mindegyik teljesen más, mégis passzolnak. Ezt mondják magukról az Artficial Group Boutique Creative tulajdonosai és vezetői. Ebből jön ki az az egyedülálló végeredmény, amit csak egy boutique ügynökségben lehet alkotni. Az Artificial egyik kreatív igazgatójával, Haberland Attilával és a stratégiai vezetőjével, Nagy Dezsővel beszélgettünk.

Hogy kerültetek össze?

Attila: Ávéd Istvánnal és Fazekas Péterrel közösen alapítottuk az Artificial Group-ot, hat évvel ezelőtt. Ez egy produkciós cégnek indult, egyfajta design ügynökségnek, azonban a piaci igény arra mutatott rá, hogy ebből a designorientált világunkból ki kell lépnünk és új dolgokkal kell elkezdenünk foglalkozni, például reklámkommunikációval... A design mindig is a zsigereinkben volt, ezért az új kihívásokba kicsit egyedi módon csapódtunk bele. Rájöttünk, hogy a professzionalitás akkor üt be, ha találunk egy olyan embert, akinek több évre visszanyúló tapasztalata van a reklámszakmában. Ekkor jött fel Dezső neve, aki mellékesen István egyik gyerekkori barátja. Egy kocsmai beszélgetés során arra jutottunk, hogy az lenne a legjobb mindenki számára, ha a tudásunkat összeraknánk, és kialakulna egy igazán jó, új felállás.

Dezső: Akkoriban én már változtatni akartam azon, hogy multi ügynökségeknél dolgozom, és kerestem egy kínálkozó lehetőséget. Ez így pont kapóra jött. Szerencsém van, mert egy sokkal izgalmasabb helyen dolgozhatok, mint egy network ügynökség által felállított tereprendszer. Az tény és való, hogy a munkakör többet követel meg az embertől, főleg akkor, ha tulajdonosi szemlélettel nézzük – itt nem lehet belekényelmesedni a pozícióba, mert az azonnal megmutatkozik az eredményeken. Elsősorban meg kellett tanulnom, hogy ez egy biznisz, ami tele van tanulságokkal, és rögös utakkal. Úgy érzem, hogy sikerült elsajátítanom azt a fajta gondolkodást, amit az Artificial Group közvetít, ezért érdemben hozzá tudok járulni a cég sikereihez.

Elégedettek vagytok?

Attila: Én megmondom őszintén, soha nem vagyok elégedett, ez egy nagyon rossz szokásom.
Dezső: Ez visz minket előre.

Mindig ezzel akartatok foglalkozni?

Attila: 18 éves korom óta saját vállalkozásaim vannak, mindig azokban dolgoztam . Valahogy úgy hozta a sors, hogy a kreativitás és a vizualitás az, amiben otthon érzem magam, ezért ezen az úton indultam el. Eredetileg István barátom és én is alkotóként tartottuk számon magunkat. Mindig úgy gondolkoztunk, hogy inkább vagyunk alkotók, mint alkalmazott művészek, vagy alkalmazott kreatívok. Azonban ez megváltozott, ahogy elkezdett nőni a cég és ezzel együtt a felelősség is. Amikor szembesültünk azzal, hogy húsz emberrel dolgozunk együtt,- akiket motiválni kell, építeni bennük a csapatszellemet, akik munkájáért mi vállaljuk a felelősséget,- akkor rájöttünk, hogy mi igazából már nem alkotók vagyunkk, hanem cégtulajdonosok. Hogy hogyan jutottunk el ide, azt nem tudom, de kifogyhatatlan az ötlettárunk.

Dezső: Én újságíró voltam és mindig érdekelt az, hogy hogyan csinálják a reklámokat. Egyszer egy szerkesztőségi ismerősömnek említettem, hogy vannak biztos erre emberek, akik kitalálják a kampányokat. Ő meg felvilágosított, hogy azok a copywrighterek. És kitaláltam, hogy akkor én az akarok lenni! Felköltöztem Budapestre, egy évig próbálkoztam, amikor bejutottam a TBWA-hoz, mint junior, és lassan eljutottam odáig, hogy van egy saját reklámcégem. 

 

Attila, téged mi inspirál?

Attila: Én lassan már 12 éve foglalkozom divattal, reklámmal és dizájnnal. Nekem egy nagy fordulópont volt, mikor találkoztam Istvánnal, mert ő inspirált engem. Mi ketten együtt össze tudtunk hozni egy olyan dolgot, ami előbbre vitt minket.
2006-ban, amikor elkezdtük csinálni az elhíresült montázsképeinket, akkor az nagyon újkeletű dolog volt. Azért tudtunk bejutni olyan helyekre, ahova más egyébként nem, mert annyira egyedülálló, különleges tudást kínáltunk. Tehát ez az összeállás előbbre vitt minket, ugyanúgy, ahogy Dezső együttműködése is. Ez egy új lépés részünkről, hogy ennyire tudatosan beleépültünk a reklámiparba. Mert mindig a dizájn oldalról fogtak meg minket, Dezső abszolút képviseli azt, amit egy nagy ügynökségi modell nyújt.

Van példaképetek?

Attila: Lehet, hogy több emberből össze tudnék gyúrni egy példaképet, de egy emberre nem tudnám rámondani, hogy ő az én példaképem.
Dezső: Nem akarunk követni senkit. Vannak példák, amiket megpróbálunk beépíteni a mi szakmai életünkbe, de nincsen konkrét példaképünk.

 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat