Itt a világ első, mesterséges intelligenciát használó hirdetőtáblája

Tényleg az automatizált kreativitásé a jövő?

A M&C Saatchi Londonban felállított hirdetőtáblája korántsem egy hagyományos darab. Bár láthattunk már jó pár próbálkozást arra, hogy különböző plakátok és hirdetőtáblák mozgásérzékelővel vagy kamerával valamilyen interakcióba lépnek a célközönséggel, azonban olyan még nem volt, hogy a teljes hirdetés megváltozzon az azt szemlélők reakciói alapján.

Nem csak megváltozik, fejlődik.

A Bahio instant kávéját népszerűsítő – az ügynökség bevallása szerint, direkt választottak egy unalmas terméket a kísérlethez reklámtáblában egy összetett automatizált algoritmus működik, ami képes változtatni a kijelzőn megjelenő poszter minden elemét (képet, betűtípust, betűméretet, sőt még a szöveget is ), hogy aztán a darwini szelekció alapján kiszórja a sikertelen darabokat, és a sikereseket kombinálja tovább más sikeres változatokkal. Hogy mi számít sikeresnek, azt a közönség reakciója dönti el. Egy beépített kamera figyeli, hogy éppen boldognak, szomorúnak vagy semlegesnek tűnnek a poszter előtt.

Az eddig beérkezett adatok alapján nyomon követhető, hogyan alakulnak az egyes alkotóelemek. A szövegek például legtöbbször a poszter felső részén hatékonyak, rövidebb mondatokkal. Ez még természetsen változhat.  

A kampány 3-4 héten keresztül fog futni, és az ügynökség reményei szerint a végére az intelligens hirdetőtábla megtalálja majd a legtökéletesebb kreatív kivitelezést.  Persze az evolúcióhoz hasnló folyamat során az is elképzelhető, hogy nem csak egy jó megoldás születik majd, hanem több specifikusabb verzió jön létre, például olyanok, amik jobban működnek télen vagy nyáron, esetleg hatékonyabban hétvégén, mint egy hétköznapon.

A technológia számos érdekes új utat nyithat, a jövőben az is elképzelhető, hogy a reklámok magukat írják majd meg.

De erre még azért várni kell.

via Co.Create

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat