Majd a gyerek megmondja!

A családok számára kínált termékek és szolgáltatások reklámjaiban idegesítően sok a diplomás kilencéves, aki kioktatja tudatlan szüleit. 

A kereskedelmi csatornák délutáni, esti reklámblokkjai alatt számos olyan szpotot láthatunk, amely a családokat célozza. Ez nem volna gond (irritáló), ha nem lenne még mindig hatalmas divat a "gyerekbeszéltetés". Jelen esetben ez alatt azt értjük, amikor a reklám szövegének felét vagy akár egészét egy szokatlanul jól képzett gyerek mondja el. Az ilyen hirdetések (egyik) alapelve (forgatókönyve), hogy a szülő tök béna, maradi, értetlen, és imádja az egészségtelen, zsíros kajákat, nem számolva az infarktus veszélyével. Az ilyen szülők gyermeke általában már hétévesen dietetikus, jogász, mesterszakács vagy pénzügyi elemző.

Az utóbbi néhány hónap legjobb példája erre a Danone Actimel két szpotja. Mindkettőben elég komoly iskolai végzettséggel rendelkező gyerekek szerepelnek, akik meglepően könnyen ejtik ki az immunrendszer szót. A reklám alapvetően (vagy inkább feltehetően) arra a jelenségre reagál, hogy sok kisgyerek próbál meg időnként gondoskodni valamilyen formában a szüleiről, hálája jeléül és azért, hogy egy kicsit ő is felnőttnek érezhesse magát. (Vannak például olyanok, akik négyévesen azért öntik a mosatlan edényekre a család összes mosogatószerét, hogy besegítsenek a mosogatásban. Igen, ez valakivel tényleg megtörtént.) 

Danone Actimel+ - 2013

Danone Actimel+ - 2014

Egy másik (örök) példája a gyerekbeszéltetésnek a felnőtt szerepbe helyezés. (Jeleznénk, hogy ez is elég unalmas megoldás.) Ilyet az elmúlt időszakban a Profession engedett meg magának, amikor két, egyébként hiperaranyos gyerekkel játszattak el egy fiatal házaspárt. Ebből szerencsére több verzió is készült.

Profession reklám - 2014 január

Harmadikként engedjétek meg, hogy bemutassuk a legrémesebb kombinációt a gyerekfőszereplős reklámok világából. Avagy az egyik gyerek Michelin-csillagos szakács, míg a másik beszélni sem tud. A Maggi követte el még 2009-ben azt az atomtámadásnak is beillő merényletet a magyar nyelv ellen, amikor majd' egy éven keresztül napi tízszer kellett hallanunk, hogy "én úgy mondom, hogy omlósz!" A közfelháborodás akkora volt, hogy csak az nem volt tagja ennek a Facebook csoportnak, akihez még nem kötötték be az internetet. Persze a negatív reklám is reklám. Hogyne. 

Maggi - Én úgy mondom, hogy omlósz!

A fenti reklámokkal természetesen nem az a baj, hogy gyerekek szerepelnek bennünk, hanem az, amilyen feladatot kaptak. Számos ellenpélda is létezik. Íme:

FHB reklám:

Danone reklám:

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat