Megszavazták a reklámadót

A parlament elfogadta a példátlan büntetőadót egy utolsó módosítással: a veszteséges cégek kibújhatnak alóla. Hát persze, hogy ez is a TV2-nek jó.

144:30-as szavazataránnyal elfogadta a magyar parlament az L. Simon László fideszes képviselő által egyéni indítványként benyújtott reklámadót. Lassan egy éve foglalkozunk mi is rendszeresen a témával, a fenti menüben a Reklámadó tagre kattintva át lehet tekinteni a történetet. A múlt héten kiszivárgott tervezethez képest végül egyetlen lényegi változás történt: a veszteséges cégek leírhatják veszteségeiket az eredményeikből.

Azaz a dolgok jelenlegi állása szerint az adó legmagasabb sávjába egyedül az RTL Klub fog tartozni, az ő nyereségeiket fogják 40 százalékkal megvágni. A tisztázatlan tulajdoni háttérbe került TV2 pedig szépen kibújhat az adó alól. Ezt gyakorlatilag nem is kommentálnánk.

Részlet a törvényből (forrás MTI):

"A jogszabályt a Magyarországon letelepedett médiaszolgáltatókra kell alkalmazni, valamint azokra, akik napi műsoridejük legalább felében magyar nyelvű műsorokat sugároznak Magyarország területén. Vonatkozik a sajtótermékek kiadóira, szabadtéri reklámhordozókat hasznosítókra és az internetes reklámok közlőire is.

Félmilliárd forintos árbevételig az adó mértéke 0 százalék, ezt követően sávosan változik. Fél és 5 milliárd forint közötti része után 1 százalék, az adóalap 5 milliárd feletti, de 10 milliárd forint alatti része után 10 százalék, az ezt meghaladó, de 15 milliárd forintot el nem érő része után pedig 20 százalék. Az árbevétel 15 és 20 milliárd forint közé eső részére 30 százalék, az ezt meghaladóra pedig 40 százalék.

Az idén kezdődő adóév adóalapját mérsékli a társasági adóban, személyi jövedelemadóban a korábbi években elhatárolt veszteség 50 százaléka. Erről egy módosító javaslat nyomán döntött a Ház szerdán. A törvény ezen pontját az ellenzéki pártok élesen bírálták, többen Lex TV2-ként emlegették. A kapcsolt vállalkozások adóalapját össze kell adni, majd az adó mértékét arányosan kell elosztani közöttük."

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat