Mennyire fog fájni a bónuszok eltörlése?

Mégsem olyan súlyos a helyzet?

Vihar előtti csend a médiapiacon

A Kreatív.hu egy nagyobb korpusz körbejárása után írt elemzést arról, hogy mégis mi történhet most, hogy múlt héten megszavazták a médiaügynökségi bónuszok eltörlését. A MAKSZ türelemre int, sokan jajveszékelnek, de hogy is fog kinézni ez az új piaci berendezkedés? A változásokat és forgatókönyveket a szegmens 4 oldaláról világították meg: előre láthatóan a médiaügynökségek, hirdetők, médiacégek és a reklámügynökségek oldalán is lesz változás, ám nem mindenhol feltétlenül negatív előjelű.

Médiaügynökségek

 • Természetes ők vesztenek a legtöbbet, de mégsem lesz kimondottan drasztikus a helyzet.
 • A médiaügynökségek idáig több bevételi forrásból (ügynökségi díj, bónusz, és a különböző árrések) tartották fent magukat, ezentúl ez csak a meghatározott 15% lesz.
 • Ez a modell a kis és a nagy vállalatokra is jellemző, annyi eltéréssel, hogy a kisebbek jobban támaszkodnak az árrésekre.

Hirdetők

A hirdetők most 3 lehetséges forgatókönyv közül választhatnak:

 1. Ha esetleg többet kell fizetni a médiaügynökségeknek, akkor a médiabüdzsét csökkentik (ezzel minden résztvevőhöz kevesebb pénz jut).
 2. Megoldják házon belül a médiatervezést, tehát saját részleget szerveznek erre (ez viszont sok időt és még több pénzt elvinne). Ezt kisebb és egyszerűbb feladatok ellátása esetén lenne érdemes alkalmazni.
 3. Többletszolgáltatást kérnek a médiaügynökségektől a fix 15%-ért, például reklámügynökségi feladatokat is el kellene látniuk (ez viszont rizikós, mert nagyon nagy pénzbírságokat vonhat maga után).

Egy fontos: a nagy médiabüdzsét kezelő médiaügynökségek biztonságban vannak, ugyanis a házon belüli tervezést biztosan nem fogják alkalmazni az ügyfelek.

Médiacégek

Itt igazából elég sarkos a helyzet, röviden:

 • A nagy cégeknek nem fog fájni, sőt sokuknál még több pénz is maradhat (amiből például finanszírozhatják a reklámadót).
 • A kis cégeknek pedig természetesen fájni fog a bónusz-stop + reklámadó kombó.

Reklámügynökségek

Ha nő a médiatervezés/vásárlás költsége, akkor a reklámügynökségi szolgáltatásokat is megvághatják, bár ha látványosan elhanyagolják a kreatív részét, az egész egy ördögi libikókává válik. Egy biztos, a klasszikus reklámügynökségek is nagyobb kihívások elé nézhetnek most.

Összességében miért történik ez velünk?

Természetesen több konteó is születetett arra, hogy miért volt szükség egy jól működő médiapiac állami szabályozására:

 • Konteó 1.: Az RTL lobbizta ki – ezt ugye részletezni sem kell, nem valószínű, hogy az RTL és a kormány köszönőviszonyban lennének.
 • Konteó 2.: Mindez egy poszt-Simicskai új mutyirendszer kialakításának a folyamata, sokan még az NKH törvény elfogadása közbeni 25 milliárdos tenderkiírását is a trafik-koncessziókhoz hasonlatos procedúrának tekintik.  
 • Konteó 3.: Transzparencia? Remek szlogen lenne, de senki sem tudja.

Összeségében szükséges volt ez?

 • Nem igazán.

via Kreatív 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat