Mihez kezdenek a nagy szponzorok a FIFA-botránnyal?

Ha a FIFA belebukik a korrupciós skandallumba, nekik is ki kell találni valamit.

Az, hogy a FIFA-nak vannak korrupt elemei, nem volt nagy titok, legalábbis annyira nem, mint az, hogy nem lesz idén Real–Bayern BL döntő. Ugyanis nem telt el úgy év, hogy ne kaptak volna a nyakukba néhány ehhez kapcsolódó, elég komolynak tűnő vádat. Naiv dolog lenne azt hinni, hogy mindez a nagy szponzorok háta mögött történt? Feltételezzük azt, hogy mégis így volt. Most viszont, hogy kiborult a bili, valamit lépniük kell az együttműködő brandeknek, annak érdekében, hogy ne húzzák rájuk is a vizes lepedőt, sőt, próbáljanak a legkevesebb imázs-rombolással kikerülni az egész történetből.

Ennek érdekében a fő szponzorok – köztük a Budweiser, Mcdonalds, Adidas, Coca-Cola – elkezdték ontani a szabásmintára készített közleményeket, arról, hogy mostantól nagyon közelről vizsgálják az eseményeket, és természetesen elvárják az etikai és átláthatósági feltételek betartását minden partnerüktől, meg ejnye-bejnye.

Miért is áll a bál?Az amerikai hatóságok indítottak eljárást a FIFA több vezetője ellen, egy 47 pontot tartalmazó vádirat alapján, ami szerint az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül. Kilencet már őrizetbevettek, Sepp Blatter, a FIFA vezetője viszont nem szerepel a vádlottak közt, sőt üdvözli is az FBI vizsgálatát, mert így legalább „megtisztul a szervezet”, ám a nyilvánosságot a botrány óta kerüli (Index).

Jelenleg egy brazil és egy amerikai sportmarketing céget is vádolnak csalással és pénzmosással, egyikőjükkel a Nike szoros kapcsolatban is áll, de ők is csak annyit nyilatkoztak az ügy kapcsán, mint a fenti társaik.

A botrány már most szövevényesebb, mint egy egész Trónok Harca kötet, a szponzorok pedig nagyon mást nem is tudnak tenni, mint várni és figyelni. A partnermárkák óriási pénzeket ölnek a fociba, így most akármilyen hirtelen mozdulat végzetes lehet.

via Adage

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat