Most pedig következzen néhány kreatív trend 2015-ből

Nemi kérdések, emojik, klassz technológiai újitások és a macskák babérjaira törő unikornisok.

Az Adweek – ahogy az lenni szokott  kiválasztotta kedvenc idei reklámjait, amelyek közül a legjobbnak a Geico „Unskippable”, átugorhatatlan prerolljai bizonyultak. Most pedig, hogy teljes legyen az összegzések összegzése, összegyűjtötték az év meghatározó kreatív trendjeit is.

Úgyhogy lássuk is, miről szóltak a reklámok 2015-ben.

 • Erős, magabiztos nők

Míg tavaly, a nőket középpontba állító reklámok fő tematikája a szépség meghatározása volt, idén, a fókuszban a nők ereje állt. Sportolók közül Serena Williams és Ronda Rousey neve bukkant elő a legtöbbször, néhány független fehérneműgyártó elkezdte lebontani az irreális, női testképideálokat, de a legfontosabb alkotás mégis az Always „Like a Girl” kampánya volt, ami nemcsak bemutatta, hogy hogyan törik szét a lányok a skatulyák falait, de rengeteg rangos díjat is elhozott.

 • LGBT, nemi identitás

Jelentősen megnövekedett az LGBT közösséget és a nem identitást szerepeltető reklámok száma is. Többek közt olyan nagyobb külföldi cégek, mint a Campbell's, vagy a Wells Fargo idei szpotjaiban egy-egy azonosnemű párra helyezték a hangsúlyt, a Google, a Shiseido, a Pot Noodle, és a Magnum pedig egy-egy nemi identitással kapcsolatos jelenséget választottak termékeik közvetítésére.

 • Metareklámok

Ricky Gervais, Ewan McGregor, Isla Fisher, Neil Patrick Harris úgy csináltak 2015-ben reklámokat, hogy közben igazából nem is. A jelenségről bővebben itt írtunk.

 • Mentsük meg a Földet és magunkat

Gondoljunk csak az M&C Saatchi Stockholm, SPP-nek készített interaktív oldalára, a CIB Bank elültethető szórólapjaira, vagy a számtalan használati tárgy újra (vagy másképp) felhasználási módjaira. Minél több zöld, minél több újrahasznosítás, minél kisebb ökológiai lábnyom – ez volt a fő irányvonal. Mondhatnánk itt, hogy „ahhoz, hogy a Földet megmentsük, először magunkat kell”, ha közhelyesek akarnánk lenni, de nem akarunk. Viszont fontos szerepet kapott egy-egy társadalmi, vagy más több embert érintő probléma megoldása is: a Volvo és a Grey London LifePaint-je, vagy a szintén Cannes Lions Grand Prix nyertes „Lucky Iron Fish” is ilyen volt.

 • Livestreaming

A Meerkat és a Periscope indulásával, aztán a Facebook kísérleti fázisban lévő Live Video-jával, a livestreaming az év egyik legfontosabb buzzword-je lett. A Red Bull, a Mountain Dew, a GE, a Taco Bell, a BMW és a Nissan is felugrott az élőközvetítés vasútjára, és milyen jól is tették, mert jövőre minden bizonnyal még többet kapunk ebből.

 • Emojik

Mi más igazolhatná jobban az emojik helyét a listán, mint az, hogy 2015 szava maga az emoji lett. A brandek jól ráéreztek, el is kezdték gyártani a saját kis promóciós ikonjaikat: Starbucks, Dove, Star Wars, Coca-Cola, illetve a Domino, aki az emoji pizzarendelő ötletével szintén elhozott egy Grand Prix-t. De volt idén drogellenes, családonbelüli erőszakot célzó, és veszélyeztetett állatfajokat segítő emoji kampány is.

 • Robotok, mesterséges intelligencia

Az idei Cannes Lions-on már az AI forradalmat rebesgették (azért még nem úgy), aztán jött többek közt a vidám és félelmetes perceket egyaránt szerző Google Deep Dream, és a South by Southwest Ex Machinához készült, briliáns Tinder kampány. Reméljük, hogy egyelőre még kézben tudják tartani a témát.

 • Outdoor technikák

Legyen nagy, látványos, interaktív, minimálisan kötődjön a márka termékeihez és az sem baj, ha livestreamelik. Ez volt a legsikeresebb OOH attrakciók receptje. Ez alapján dolgozott az Ogilvy is, amikor megalkották a panamai tweetelő kátyúkat, vagy például a Breakfast, amikor elkészítették a Forever 21 Instagram-kötő gépét.

 • Star Wars minden mennyiségben

Idén a karácsonyt Star Wars színűbe csomagolták, ugyanis novembertől – az első előzetes megjelenésétől – kezdve mindenki elkapta az SW lázat. HP, Duracell, Fiat Chrysler, Adidas, Subway, Verizon, de még a Riska tej is mind átállt az Erő valamelyik oldalára.

 • Arcpirító testrészek

Idén szinte az összes egészségügyi TCR-t valamilyen erotikus töltetű csomagolásban kaptuk meg. De volt itt társadalmi kezdeményezés pornóügynökségek által, mellrákszűrő dinnye, sőt beszélő hereszínház is egy alsónemű reklámban.

 • Virtuális valóság

Nekilódult 2015-ben a VR és az AR is: kijött a fillérekből előállítható Google Cardboard, a Facebook (aki egyébként az Oculus Rift tulajdonosa is) elindította a 360 fokos reklámjait, elkészült egy csomó VR-szerű videóklip és filmelőzetes is, és elkezdték az olyan úttörő brandek is próbálgatni szárnyaikat virtuális valóság színterén, mint a Mountain Dew, az Infiniti, az AT&T, a Volvo, vagy a Jim Beam.

 • Drónok

Az amerikai FAA még 2014 végén engedélyezte a drónok használatát reklámforgatási célokból. Ezzel a joggal idén többen is éltek, például az Acura, a Nissan, a Toyota, a Nike, az Adidas és az American Express. Ha éppen nem drónokkal, akkor drónokról: márciusban az Audi készített egy ijesztő szpotot a Venables Bell & Partners-szel, nyáron pedig megismerhettük a Pepsi drónfociját.

 • Unikornisok

Úgy néz ki idén a legjobb reklámhordozó állatok  a macskák mellett  az unikornisok voltak. Még dokumentum film is készült róluk a Canal+ jóvoltából, majd jött a Squatty Potty és már sosem fogunk tudni ugyanúgy nézni a gépi fagyira.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat