Tudok egy 'cheap' motelt!

Ritka az olyan vírusvideó, ami nem humorral tarol, egy zalakarosi szálloda azonban kimondottan kínos perceket okozott nekünk. Belföldi és külföldi vírusfilmek következnek a turizmus világából!

Kicsit a Szállás.hu köpködős, főnök büntetős kampányára reagálva döntöttünk úgy, hogy összegyűjtjük a turizmus világában eddig bevetett sikeres vagy éppen sikertelen vírusvideókat. A téma érdekessége, hogy hazánkban, sőt talán külföldön is gyerekcipőben jár a szállodák, utazási irodák népszerűsítésére készített vírusfilmek használata. Néhányan azonban akadtak már hazai berkekben is, akik ilyesmivel próbálkoztak. A műfajhoz értők szerint egy jó vírusvideó legyen: előre kiszámíthatatlan, jusson el a közösség azon tagjaihoz, akik a közízlést formálják, készüljön belőle paródia, az emberek foglalkozzanak vele, lehet polgárpukkasztó és ami mindennél fontosabb, legyen vicces. Hogy az alábbi videók közül, melyek felelnek meg ezeknek az elvárásoknak, döntsétek el Ti!

BELFÖLD:

Ebben a 2008-as Club Aligát népszerűsíteni kívánó videóban egy dekoratív hölgy topless napozik a magyar tenger habjai mellett. Közben Zoltán Erika "Túl szexi lány" című örökslágere bömböl a rádióból. A férfiak ekkor már könnyes szemmel, nosztalgiával gondolnak a Balatonra, tekintetükkel a hölgyet pásztázva. De hoppá, erre te sem számítottál, mi?! Nem feltétlen gondolná az ember, de a magyar vírusvideók e korai gyöngyszeme bizony sikeres volt.

Szintén 2008-ban, és szintén magyarok készítették az easyHotel Budapest Oktogon videóját, melyben vonattal érkezik Budapestre a huszonéves turiszt. A gyanútlan fiatalt sorra próbálják lehúzni az aranyláncos, rosszarcú "cheap hostel" tulajok és "cheap taxisofőrök",majd Krisnaman-t is le kell gyűrnie. Végül sikerül betalálnia az easyHotel budapesti recepciójára, ahol minden gondja megoldódik. Vagy mégsem? Öt évvel ezelőtt még kevésbé tolerálták itthon a vírusvideókat, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a legtöbben lejárató kampánynak titulálták és Budapest népszerűségének csökkenését jósolták.

2010-ben aztán megérkezett a turizmus szakmában legnagyobb port kavart magyar vírusvideó, melynek annak idején a BBC egy fél órás műsort szentelt, melyben arra jutottak, hogy nagyon furcsa dolog arra bíztatni az embereket, hogy jöjjenek a Balatonra és kövessenek el házasságtörést. A "Balatoni nyár" című sláger zenéjével készült kisfilmet az Insomnia Reklámügynökség készítette a Magyar Turizmus Zrt. megbízásából. A videó hatására a balaton-tourism.hu oldal látogatottsága 285%-kal nőtt 2010 júliusában. A kampány abban az évben elnyerte a reklám Oscar-ként is emlegetett Effie-díjat.

És most jöjjön a már említett zalakarosi MenDan Hotel Thermal számunkra roppant kínos perceket szerző videója tavalyról. Ebben a hotel marketing igazgatója, egy elbűvölő, szőke hölgy elmondja nekünk, nézőknek, hogy mivel a klasszikus marketingre fordított összeg egy része ablakon kidobott pénz, ő inkább a lenti medencébe borítaná az ezreseket. Ekkor felcsendül a "...jaj úgy élvezem én a strandot..." nóta és már röpül is a meleg vízbe Mátyás király és társai. Ez még hagyján, de amikor nekünk külső szemlélőknek végig kell nézni, ahogy az emberek a medencében botorkálva kapkodnak a pénz után, úrrá lesz rajtunk a szégyenérzet. A vírusvideónak szánt művet a kedves marketinges hölgy legnagyobb bánatára leginkább csak a sajtó vette a szájára.

KÜLFÖLD:

Miután 2010-ben kitört a kimondhatatlan nevű (Eyjafjallajökull) vulkán Izlandon, a turizmus szakma ottani képviselői igyekeztek kihasználni, hogy a világ minden szeme az országra irányul. Leforgatták az Inspired by Iceland elnevezésű országimázs filmjüket, melyben a helyiek Izland legvadabb tájain táncolnak. Természetesen csak a végén derült ki, hogy a néző pontosan milyen céllal készült videót látott.

 

Nem csak Magyarországon folyamodnak tehát a vírusvideók használatához egyre gyakrabban, hogy több turistát csalogassanak egy-egy szállodába vagy utazási irodába. Izrael már 2005-ben elkészítette országimázs videójának vírusos verzióját, amely Facebook és Youtube híján e-mail-es csatolmányként terjedt. A dánoknak pedig sikerült nagyon csúnyán leégetniük magukat Európa-szerte egy 2009-ben forgatott provokatív kisfilmmel.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat