Valóban halott lenne a TV?

Vagy csak szimplán túlreagálják a dolgot?

Sokan úgy gondolják, hogy a csökkenő nézettség és egyéb elkeserítő adatok miatt a tévéplatform, mint olyan, épp a halálán van, pedig a kábelcsatornák csak úgy ontják magukból a népszerűbbnél népszerűbb sikersorozatokat. A sok borúlátó örömére/bánatára Michael Wolff, médiakritikus most írt is egy könyvet arról, hogy a televíziózás miért éli éppen az újabb aranykorát, és miért nem kell annyira aggódnunk a kipusztulásától.

Ezek a pesszimisták és az optimisták közti főbb témák:

Lehet, hogy csökkennek a nézettségi számok, de jóval több ember néz tévét most, mint bármikor máskor.

A Nielsen által vizsgált top 30 kábelszolgáltató adatai alapján a főműsoridei nézettség 10%-kal, a 18-49 közötti korosztály közötti nézettség pedig 20%-kal csökkent a tavalyi évhez képest. Az emberek mégis néznek tévét, hála az olyan csatornáknak, mint a Hulu, vagy a Netflix, ami jelenleg 42 millió előfizetőt számol csak az Egyesült Államokban.

A megoldást az jelentené, ha a méréseket nem csak a valós idejű tévénézőkre korlátoznák, hanem ki lenne terjesztve az OTT videóplatformokra is.

Ha néznek is tévét az emberek, piszkálják azt a bizonyos kötelet.

A cutting the cord kifejezés azt jelenti, amikor egy műholdas, vagy kábeltévé előfizető felmondja a drágább szerződését, és valamilyen olcsóbb videóstream csatornára vált. Az egyre növekvő trendnek köszönhetően kilencből tíz kábelszolgáltató összesen 300.000 előfizetőt vesztett a második negyedévben. Ellenérvként azt hozzák fel, hogy ez a veszteség még így is csak a 0.3%-a a kábel előfizetőknek, így ez nem nevezhető „cord cuttingnak”, hanem inkább csak „cord shavingnek”.

A TV reklám nem működik jól, de még így is nagynak számít.

A MoffetNathanson jelentése szerint a második negyedben 2.7%-kal csökkentek a tévés reklámbevétlek. Ennek ellenére az USA éves reklámköltése 71.1 milliárd dollárra rúg, ami 4 év alatt akár 81-re is felkúszhat, ez pedig jóval több, mint a netes reklámköltések éves összege. „A tévéknek el kell kezdeniük digitális cégek módjára viselkedniük, masszív méretbeli előnyeiket és az eladásokra gyakorolt hatásukat kommunikálva a hirdetők felé. A bannerek, kereső reklámok és a YouTube nem ad el hamburgert többmilliárd embernek, de a TV igen, méghozzá nap mint nap” mondta el Dave Morgan, a Simulmedia CEO-ja.

Lehet, hogy a mobilé a jövő, de a TV készülék is marad még.

Sokfelől lehet hallani, hogy a legtöbb online videószolgáltató nézettségének legalább a fele érkezik mobilról, a YouTube pedig átlagosan 40 percet foglal el a telefonozással töltött időből. Persze a jó minőségű tartalmakat a legkényelmesebben még mindig tévén lehet nézni. Ráadásul egyre többen ruháznak be valamilyen okostévére is: az Egyesült Államokban 2018-ra 191.4 millió olyan internetfelhasználó lehet, aki tévén keresztül is tud majd kapcsolódni a világhálóra.

Szóval egyelőre úgy néz ki, hogy a TV nem a végső haláltusáját vívja, hanem épp csak egy fura, átmeneti korszakkal küzd. 

via Digiday

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat