Vége az ingyenreklámnak a Facebookon

Elkezdte radikálisan visszavágni a márkaoldalak organikus elérését a Facebook. Az ostor pedig a kisvállalkozásokon fog csattanni.

Aki az elmúlt egy-két évben menedzselt valamilyen oldalt a Facebookon, biztosan észrevette, hogy posztjai egyre kevesebb rajongóhoz jutnak el. Ennek nagyon egyszerű oka van: most, hogy már minden magára valamit is adó márka jelen van a közösségi oldalon, eljött az idő, hogy a Facebook rendesen megfejje őket.

Az időzítés tökéletes. Mára egy integrált kampány Facebook-láb nélkül még itthon is elképzelhetetlen. Lassan kikopnak a McDonaldsokból a diplomás bölcsészek, hiszen már mindannyian social media managerként dolgoznak valahol. Egész digitális ügynökségek nőtték ki magukat Page-menedzselésből. Azonban ezek a szereplők elkövettek egy hatalmas hibát: úgy tekintettek a Facebookra, mint egy jótékonysági szervezetre, ahol a lájkok összeszedése után ingyen kommunikálhatnak a rajongóik felé.

Na ennek lesz most vége, örökre. A Szilícium-völgy bennfentes pletykáinak szivárogtatásából élő Valleywag információi szerint 1-2 százalék környékére fogják levágni az oldalak ún. "organic reach"-ét. Ez határozza meg, hogy egy oldal rajongóinak mekkora része fogja látni a falán az oldal posztjait. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a Nike jelentős befektetéssel összeszedett 16 millió lájkolója közül mindössze 160 ezren látják majd a legújabb neonzöld futócipőt. De mondok rosszabbat: a barátaid új hipszterkocsmája/pólóboltja/onlinemagazinja (igen, roppant önironikusak vagyunk) 1000 lájkolóból elér majd jó esetben egy tucatot.

Mit üzen ezzel a Facebook nekünk? FIZETNI FOGTOK. 

Ördögi terv, ugye? Látszólag tökéletesen működni is fog. A nagy márkák nyilván nem engedhetik meg maguknak, hogy kivonuljanak, a kicsik meg kit érdekelnek... Egyetlen hiba van ebben: a nagy márkák igenis megengedhetik maguknak, hogy hátat fordítsanak ennek, a kis oldalak pedig a felhasználóknak fontosak.

A multik mindig is szkeptikusak voltak a Facebookba öntött milliók hasznosságával kapcsolatban - az online marketing felfutása elsősorban annak volt köszönhető, hogy a válság után itt lehetett a legköltséghatékonyabban gazdálkodni a radikálisan megvágott büdzsékkel. Azok az emberek, akik például a Nike dollárjait költik el, régebb óta vannak itt, mint a Facebook, és szemrebbenés nélkül fogják visszavinni a pénzeiket a tévébe. Gondoljunk csak a Samsung Oscar-díjas selfie-jére. Hatalmas közösségi siker volt, és egy fillért sem kapott érte a Facebook.

Az egyszeri felhasználók pedig a barátaik kézműves pizzériájának a posztjait szeretik látni, nem a sokszor nagyon rosszul targetált fizetett hirdetéseket. Egy pici vállalkozás nem engedheti meg magának, hogy fizessen ezért. Alternatívák pedig vannak: Twitter, Instagram, Pinterest - azaz a fagyi könnyedén visszanyalhat.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat