Zwack Unicum reklámtörténelem

Kicsit fekete, kicsit keserű és a miénk! Hosszú múltra nyúlik vissza a Zwack Unicum eredete és története. Jöjjön egy kis nosztalgia!

1790-et írunk, amikor II. József uralkodó orvosa - aki a Zwack család felmenője - megalkotta a fanyar likőrt. Negyven gyógyfűből és fűszernövényből tevődik össze a gyomorkeserű receptje, amely napjainkig titkos. A legenda szerint a kalapos király szájából származik a máig népszerű mondat: "Das ist ein Unicum!'' Azóta az egyik leghíresebb hungarikum.

A termék gyártása csak 1840-ben kezdődött meg, és 1883. május 22-én vették lajstrom alá (védjegyezték) a gömbölyű üveggel és piros kereszttel együtt, amelyek mára már elválaszthatatlanok az Unicum arculatától. Ezekről, valamint a "vizes ember" plakátról mindannyiunk eszébe ötlik az ital. A hírhedt falragasz valószínűleg 1905- 1909 között készült, és hirdetőoszlopokon tűnt fel ezekben és a későbbi években is. Egyediségének köszönhetően hamar ismertté tette az Unicumot az egész országban, az elmúlt több mint száz esztendőben végigkísérte a márka útját.

A második világháborúig sok plakát és képeslap került ki az utcákra, illetve az emberek kezébe. A '30-as években az itóka hírnevét fokozta a "A szerencsés flottás" cím alatt futott Macskássy-film, amely betudható a márka első reklámfilmjének. 1944-től viszont sorozatos törés következett be az Unicum életében. Először bombatalálatok érték az üzemet, majd az újjá épített gyárat államosították, a Zwack család pedig külföldre emigrált, magukkal menekítve a titkos receptet. Érdekességnek számít, hogy míg Magyarországon hamis összetétel alapján forgalmazták tovább az italt - amely ennek ellenére is nagy sikernek örvendett, és hiánycikké vált - addig külföldön az eredeti recept alapján kezdte meg a család a termék értékesítését. 1980-as években visszavásárolták a magyarországi gyárat, és minden visszakerült az eredeti kerékvágásba. Az itthoni forgalmazás mellett pedig egyre meghódította a világot. A cég 1998-ban mutatta be reklámfilmjét, amelyért még ebben az évben Hungaropack díjat, 2000-ben pedig Aranypenge díjat kapott.

2004-ben egy új ízt vezettek be Unicum Next néven, és elnyerte a Superbrands kitűntetést is: Unicum, a legjobb magyar márka. Az elkövetkezendő esztendőkben a vállalat egy új imaget alakított ki magának a rajzolt sivatagi világ képében, amellyel megkapták az ,,Év weboldala 2005" címet. Reklámspot sorozat is készült  a koncepcióból, mind az Unicumot, mind pedig az Unicum Nextet népszerűsítve. Ekkor csendült fel először a máig használatos szlogen: Unicum, csak pozitívan!

A vállalat eközben támogatást nyújtott - és a mai napig nyújt - a vízilabda- válogatottnak. Ide kapcsolódik az Unicum Kupa, amely egy évente megrendezett nemzetközi torna a sportág résztvevőinek. A cég ezen felül kiemelt támogatója a jégkorongnak, a lovas sportoknak, és az egyre népszerűbbé vált vitorlázás szerelmeseinek. 2009-ben debütált új kisfilmjük, amely ezeket eleveníti meg Budapest utcáin.

Emellett a cég ott van a legtöbb fesztiválon Unicum Music Pub néven. 2011-ben hirdették meg "Légy Te is a fesztiválfellépőnk" tehetségkeresőt a Tankcsapda együttműködésével. A cég kezdetektől fogva kivette részét a társadalmi felelősségvállalásban és szponzorációban. Támogatottaik körébe tartoztak és tartoznak többek között: a fent említett sportágak, több alapítvány, kulturális társulat és rendezvény, fesztiválok és zenekarok.

Évek óta jelentkeznek különböző szezonális, promóciós termékekkel. A kulcstartóktól, poharakon, standfelszereléseken, partybuszokon, díszdobozokon át gyakorlatilag minden fellelhető. Legújabb terméküket, az Unicum Szilvát 2012-ben vezették be a piacon, és rövid időn belül meg is hozta a kívánt hatást, hiszen aranyérmet nyert a Worl Spirit Award-on.

A Zwack Unicum egyedülálló a magyar márkák között. Fogadjuk tehát továbbra is pozitívan, és legyünk rá nagyon büszkék!

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat